Mii de deveni de toate vârstele au venit, astăzi, în centrul orașului, la festivitatea dedicată Zilei Naționale a României. Ceremonia a avut loc în fața Palatului Administrativ și a debutat cu intonarea Imnului Național, urmat de o slujbă religioasă, oficiată de episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Nestor. În alocuțiunea rostită în fața mulțimii, episcopul a vorbit despre unitatea națională care s-a pierdut în ultimii ani, despre românii plecați peste hotare în număr mare și dezbinarea care și-a făcut loc, pe nesimțite, între oameni. Preasfințitul Părinte a afirmat că România riscă să-și piardă adevărata identitate, iar unei astfel de realități nu i se poate răspunde decât printr-o „trezire din somnul cel de moarte”.
„În loc să păstrăm unitatea în aceste vremuri de pace și de prosperitate, în inimile multor români a rodit individualismul și egoismul, care dezbină și năruiesc integritatea unei comunități. Libertatea mult dorită și obținută prin jertfă de sânge, în Decembrie 1989, pe nesimțite, a dezbinat o Românie, atunci, mult mai unită. Fie că am căzut în capcana celor de alt neam care doresc doar să ne ne exploateze economic, fie dorința unui trai edenic i-a convins pe mulți să plece în țări străine, precum fiul cel risipitor din Evanghelie… Un lucru este cert. România unită de altădată riscă astăzi să-și piardă adevărata identitate, temeleuită pe valorile nepieritoare care ne-au marcat întreaga istorie: credința în Dumnezeu, spiritul de jertfă și unitatea națională. Unei astfel de realități nu i se poate răspunde decât printr-o trezire din somnul cel de moarte. Adică, o revenire de îndată la valorile noastre naționale amintite mai sus. Urmează un an 2024, electoral, în care se încinge condeiul pentru a se scrie o nouă pagină din istoria post-decembristă a României. Iar contextul global ne induce ideea unor schimbări majore în perioada următoare. Transformări de la care țara nu va face excepție. Cu nădejde în ajutorul lui Dumnezeu, însă, și călăuziți de aceleași valori comune care i-au adunat laolaltă pe strămoșii noștri, să îndrăznim mai mult, pentru a pune o cărămidă la clădirea unei Românii prospere și unite. Conducătorii să-și iubească țara și pe semenii lor, conducând jertfelnic, responsabil, cu devotament și după dreptate. Poporul să aibă încredere și răbdare cu cei rânduiți să conducă. Cei risipiți să se întoarcă dintre străini să se întoarcă, pentru a fi alături de frați și, așa, toți împreună să ne întărim în credința strămoșească, chemându-l în rugăciune pe Dumnezeu, să binecuvânteze și să ocrotească țara noastră”, a conchis Preasfințitul Părinte Nestor.
Alocuțiunea Episcopului Devei și Hunedoarei a fost urmată de discursuri rostite de oficiali județeni și locali. Ceremonia a fost urmată de parada militară, la care au participat structuri ale Armatei Române, Jandarmeriei, Pompierilor, Ambulanței și Poliției Nașionale și Poliției Locale a Municipiului Deva. De asemenea, la paradă au participat reprezentanți ai Crucii Roși, ai unor asociații istorice și sportive.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.