Cultură120 de la nașterea medicului ce a adus primul aparat Röntgen din zona Orăștiei

120 de la nașterea medicului ce a adus primul aparat Röntgen din zona Orăștiei

Prin vocația sa, medicul este un tămăduitor care se ocupă cu diagnosticarea, prevenția, terapia omului bolnav, şi nu numai! Acela care alege să devină medic are de parcurs o serie de etape, în primul rând, trebuie să cunoască foarte bine diferite științe care se ocupă cu studierea medicinei.

Profesia de medic începe cu facultatea de medicină şi continuă alți ani buni de rezidențiate. Ani mulți parcurși mai ce cuprind mai multe ramuri din medicină. Cel ce alege să fie medic, toată viaţa v-a învăța, deoarece totul evoluează și întotdeauna vor apărea lucruri noi, pe care trebuie să le știe, totul fiind motivat de faptul că medicul a ales ca să salveze vieți, pentru că medicii au în mâna lor viața oamenilor și pentru că au jurat să aibă grijă de oameni, un astfel de medic a fost și Traian Mihăilă.

Medicul Traian Mihăilă, doctor în științe medicinale, s-a născut la 17 iunie 1904 în comuna Vinerea, (mai demult Vinerea de Sus, Vălcani numită în dialectul săsesc Britsderf, în germană Brodsdorf sau Ober-Brodsdorf, în maghiară Felkenyér) este o localitate ce aparținea de regiunea Orăștie – la acea vreme – astăzi fiind componentă a orașului Cugir din județul Alba, din Transilvania. Provine din familia Mihăilă tatăl, Nicolae, fiind fratele ultimului Director al Băncii „Ardeleana”, înființată de un alt Vinerea, Ioan Mihu, mama Paraschiva oameni gospodari și chivernisiți. Urmează studiile primare în localitatea natală, iar cele liceale la Orăștie luând „Certificatul de maturitate” la Liceul „Aurel Vlaicu” în anul 1922.

Se înscrie la Universitatea din Cluj, Facultatea de medicină în anul 1922 primind „Certificatul de absolvire” în anul 1927. Ca la 7 noiembrie 1928, în urma susținerii tezei de doctorat „Cancerul primitiv pulmonar (studiu clinic, radiologic, și anatomo-patologic), să primească „dreptul de liberă practică a medicini și chirurgiei în întreaga țară”. De menționat comisia cel ridică la rangul de doctor pe Traian Mihăilă cu calificativul „Foarte bine”. Comisie ce-l are ca președinte pe cel ce peste timp avea să dea numele „facultății de medicină” Clujene Academicianul Iuliu Hațieganu, având ca membrii pe: Iacob Iacobovici, Dimitrie Negru, M. Botez și alții.

După terminarea studiilor universitare și doctorale își face stagiatura la „Circumscripția” din Vințul de Jos, între 1 noiembrie 1929 și 29 august 1933 ca de la 1 septembrie 1933 să revină la Orăștie ocupând diferite funcții la spitalul orașului.

În perioada cât este sagitar la Vințul de Jos face mai multe stagii de perfecționare post doctorale la Paris, Franța. Cum sunt cele de la „Faculté de Medicine de Paris”, „Maternitatea Tranier” – Curs practic de Obstetrică-ginecologie, avândul ca profesor pe Academicianul M. A. Brindeau, la începul lui 1931; „Cursul de Gastrologie” cu Doctorul  Felix Ramond la „Hopital Saint-Antoine”, Mai 1931, și altele. La definitivarea studiilor de la Paris se căsătorește, în 14 noiembrie 1931, cu Sora (n. Videighiu) din Rășinari, jud Sibiu având trei copii două fete – Ileana și Sandală –  și un băiat – Traian.

După revenirea, în anul 1932, la Orăștie cumpără, sprijinit fiind de familie, prieteni și un credit la Banca Ardeleana,  un aparat Röntgen pentru propriu cabinet (cabinetul era pe actuala stradă Barițiu la nr. 15 unde și locuia familia medicului), fiind primul aparat de acest fel din zona Orăștiei. Ca de la 23 Martie 1934 să ia locul doctorului Bodo ca medic la Orăștie. Având deschis cabinetul până în anul 1958 când este obligat, de către comuniști, să ducă aparatul Röntgen și tehnica aferentă la spitalul orășenesc.

România a intrat în cel de al doilea război mondial contra URSS, alături de Germania, în noaptea de 21 spre 22 iunie 1941. Doctorul Traian Mihăilă este încorporat ca locotenent medic ajungând la Odessa. Ca după actul de la 23 august 1944 să trateze răniții din urma luptelor pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei în divizia a II-a Munte. La 27 decembrie 1944, prin ordinul de zi nr. 54 i se conferă, în numele Majestății Sale Regelui Mihai I, „Crucia Meritul Sanitar clasa a doua”.

Pe doctorul Traian Mihăilă îl regăsim, revenit de pe front, ca medic de circumscripție, medic consultant, ca de la 1 ianuarie 1951 să fie încadrat ca medic diriginte (șef de secție) la secția interne, ca de la 1 august 1964 până la pensionare să conducă spitalul din Orăștie ocupând funcția de director.

……………………..

Surse: Istorie orală, Convorbiri Dan Orghici cu dl. Traian Mihăilă, fiul și doamna Ileana Oancea (n. Mihăilă) fiica medicului Orăștian; Dan Orghici, Adrian I Secui „Oamenii din Ținutul Orăștiei-Călindaru’ Foii Interesante”, vol. I.

Fotografii din arhiva personală a doamnei Ileana Oancea.

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.