Cultură20 de ani de la moartea Matematicianului  Grigore Gheba

20 de ani de la moartea Matematicianului  Grigore Gheba

Culegerile sale de probleme şi exerciţii la matematică le-au dat dureri de cap multor generații de elevi, altora dimpotrivă, i-au luminat.

Faima lui provenită din tirajele enorme, datorită cererii, ale culegerilor devenise atât de mare în perioada comunistă încât a pățit ceea ce pățeau toate personalitățile care căpătau o prea mare notorietate în acele timpuri: a căzut în dizgrația regimului, iar în anul 1975 i s-a interzis să-și mai publice culegerile. Însă „matematica de Gheba“ a făcut istorie şi este răspândită în bibliotecile a milioane de profesori și elevi români. A scris peste 30 de culegeri de probleme de matematică pentru elevi, care au fost editate în peste şase milioane de exemplare. Prima culegere sub semnătura sa a apărut în 1948. A fost o culegere de nivel elementar și mediu, în special de algebră și geometrie.

Grigore Gheba s-a născut la 15 august 1912, în satul Dumitrești din județul Vrancea. A urmat liceul la Râmnicu-Sărat. Apoi a făcut școala de ofițeri la Bacău, obținând gradul de sublocotenent. În 1936 s-a căsătorit cu Lilica Popescu. La începutul războiului a luptat pe front la artilerie împotriva rușilor, în Transnistria. În 1942 a căzut prizonier și a trecut prin 3 lagăre de prizonieri. A fost prizonier în lagărele din Siberia, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Grigore Gheba s-a înscris apoi în Divizia Tudor Vladimirescu și a luptat împotriva nemților. A fost rănit de două ori și a primit 8 decorații.

Grigore Gheba a participat la luptele de la cotul Donului, o tragică operațiune militară din istoria Armatei Române, unde au murit peste 150.000 de soldați. A scăpat cu viață, dar a fost capturat de ruși și ținut prizonier un an.

Prefect și profesor de matematică

După război, a fost numit prefect al județului interbelic Râmnicu-Sărat în 1947. Din cauza conflictelor cu autoritățile comuniste (Grigore Gheba a refuzat constant să devină membru al Partidului Comunist Român) a demisionat din funcția de prefect și s-a dedicat matematicii.

După experiența administrativă nereușită, a urmat Facultatea de Matematică de la Universitatea București. Prima sa culegere de matematică a apărut în 1958, iar ultima în 2004, când împlinise deja 91 de ani.

Faima lui Gheba a atins maximul prin anii 1975

Considerat cel mai important autor de culegeri de matematică din România, Gheba a fost un om al cărui destin a fost presărat cu numeroase dezamăgiri. În 1975 i s-a interzis să-și mai publice culegerile, din cauză că devenise prea celebru în propria-i țară, lucru care i-a deranjat pe șefii partidului comunist.

La 6 septembrie 2004, dimineața, a făcut un atac de cord. A murit fără să-și termine noile culegeri pe care se pregătea să le publice.

Câteva citate din cartea autobiografică „Între viaţă şi moarte”:

„Pasiunea mea pentru matematici m-a subjugat de copil, marcându-mi întreaga existenţă. Ca elev, apoi ca student, iar mai târziu ca profesor, nu m-am împăcat defel cu însuşirea superficială a noţiunilor de matematică, dar mai ales cu modul de prezentare de către profesori, care sigur respectau manualele, neclare şi confuze, pline de erori”.

*****

„Am vrut ca elevii să înţeleagă matematică. Să o înţeleagă ca pe un exerciţiu al minţii. Şi creierul are nevoie de gimnastică. Altfel, nu asimilezi nimic. Asta am învăţat-o de la savantul Moisil, care mi-a fost sfătuitor”.

*****

„Mărturisesc că mi se întamplă să lucrez chiar câte cinci-şase zile la o problemă, iar nu de puţine ori, verificând în clasa o temă, mă vedeam nevoit să renunţ la ea, dându-mi seama că nu dădea satisfacţie elevilor sau îi depăşea. Am în arhiva mea peste o mie de astfel de probleme şi exerciţii nepublicate„.

Strănepotul său, Dan Andrei Geba, este de asemenea un matematician valoros.

Surse: Grigore Gheba – cartea autobiografică „Între viaţă şi moarte”, ed. Publistar, București, 1993.

„Destinul lui Grigore Gheba”, https://www.mesagerul.ro/mesagerul/destinul-lui-grigore-gheba/

Sursa fotografică: https://www.mesagerul.ro/mesagerul/destinul-lui-grigore-gheba/

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.