Administraţia din Petroşani organizează o serie de manifestări, conferinţe şi simpozioane cultural-ştiinţifice pentru a marca împlinirea a o sută de ani de la momentul în care localitatea a primit statutul de oraş, printr-un document datat 4 ianuarie 1924.
„În data de 4 ianuarie 1924, comuna urbană Petroşani a fost declarată oraş cu consiliu, printr-un Decret semnat de Ion I.C. Brătianu – Preşedintele Consiliului de Miniştri la acea vreme, şi adus la Petroşani de secretarul de stat Gheorghe Tătărăscu. Avem obligaţia morală, obligaţia de suflet, să valorificăm la maximum moştenirea istorică pe care ne-au lăsat-o iluştrii noştri înaintaşi şi să desăvârşim ‘testamentul’ dăruit nouă de primul primar al oraşului Petroşani, Petru Iacob, care şi-a pus întreaga experienţă şi activitate în slujba oamenilor şi a dezvoltării administrative a localităţii”, a notat pe pagina sa de socializare actualul primar al municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi.
Potrivit edilului local, manifestările care se vor derula în perioada următoare vor avea ca temă Instituţia Primăriei Municipiului Petroşani şi Muzeul Mineritului din localitate.
Conform site-ului oficial al Primăriei Petroşani, numele localităţii apare menţionat oficial în acte odată cu recensământul din 1818, care atestă prezenţa în zonă a 233 de locuitori care se ocupau cu păstoritul.
După anul 1840 regiunea se dezvoltă rapid datorită cărbunelui care este descoperit în ceea ce urma să devină cel mai mare bazin carbonifer din România.
La 4 ianuarie 1924 comuna Petroşani devine oraş iar la 1 martie 1968 primeşte statutul de municipiu.
În prezent, în Petroşani locuiesc circa 31.000 de oameni, conform datelor recensământului din anul 2021.
Sursa: Agerpres
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.