
Arhitectul Popa I Ilie, s-a stins din viață, anunțul fiind făcut sâmbătă, 22 februarie, de familie.
„Cu mare tristeţe în suflet, familia îndoliată anunţă trecerea în nefiinţă a celui care a fost ILIE ILISIE POPA, arhitect cu realizări deosebite şi cu activitate de notorietate în domeniu. A fost Preşedinte al Uniunii Arhitecţilor Sucursala Hunedoara-Gorj, preşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România – Filiala Hunedoara, director al Institutului de Proiectare Hunedoara Deva şi al firmei de proiectare Compact Deva.
A părasit această viaţă lăsând în urmă frumoase realizări profesionale si o familie profund îndurerată. Dumnezeu sa-l ierte şi să-l odihnească printre cei drepţi, civilizaţi şi modeşti!”, anunță familia.
Arhitectul hunedorean are peste 50 de ani de experiență în meserie. Se consideră un creator de forme imobiliare, însă spune că niciodată nu ar putea desena o caroserie auto viabilă, precum nici linia unui tren de mare viteză.
S-a născut la 28 septembrie1950, în Orăștie. În perioada 1960-1070 a urmat „Școala Tehnică de arhitectură și Construcții din București” secția Instalații. Între 1970 şi 1973 a studiat la Institutul Politehnic „Traian Vuia” din Timișoara, Secția de Arhitectură și Urbanism, obținând diploma de arhitect-conductor. Își continuă studiile între anii 1973 şi 1976 la Institutul de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, obținând diploma de arhitect.
După terminarea facultății, a lucrat la Institutul dc Proiectări Hunedoara-Deva ca arhitect la atelierului dc arhitectură și urbanism. Între anii 1990 și 1993, a fost directorul general şi președintele Consiliului de Administrație al IPH. În perioada 1993-1997, a fost arhitect proiectant la SC „Compact” din Deva unde a realizat proiecte de arhitectură, construcții, instalații şi urbanism. Din 1993 până în 2013, a fost directorul acestei societăți. Din 1976 este membru al Uniunii Arhitecților din România, între 2003 și 2011 a fost președintele Ordinului Arhitecților din România, Filiala Hunedoara Deva (membru fondator), iar din 2011 este vicepreședintele acestui organism profesional. Din 1990, a făcut parte din Comisia de avizare pentru amenajarea teritoriului cadrul Consiliului Județean Hunedoara, iar din 1995, în aceeași comisie din cadrul Primăriei municipiului Deva. Între 2005 și 2013 a fost membru al Registrului Urbaniștilor din România. Din 2013, face parte din comisiile de avizare pentru amenajarea teritoriului de la primăriile din Orăștie, Hunedoara, Deva şi Haţeg.
Tuşa arhitectului hunedorean se regăseşte în clădirea sediului Curţii de Conturi din Deva, în liniile futuriste ale sediului BRD din Hunedoara sau în modernizările făcute la Mânăstirea Prislop. Practic, de la mobilier, la şcoli şi biserici, Ilie Popa are la activ sute de creaţii arhitecturale.
„Ce tip de arhitectură vă atrage?”, era întrebat oarecând.
„Arhitectura interbelică, de tip Tirol italian, care inspiră ordine şi o viaţă organizată.”
„Cum consideraţi Deva din punct de vedere arhitectonic?”
„Devenii sunt privilegiaţi pentru că au un oraş cu o arhitectură deosebită. Singura observaţie ţine de construcţiile apărute după 1990 care de multe ori strică echilibrul schemelor de urbanism finalizate.”
„Este ceva la care nu aţi putea da formă?”
„Da. Cred că nu ar ieşi din mâna mea o caroserie auto viabilă şi nici linia unui tren de mare viteză.”
Dumnezeu să-l odihnească!
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.