Achiziții dubioase la Serviciul Spații Verzi Deva (VIDEO)

Achiziții dubioase la Serviciul Spații Verzi Deva (VIDEO)

Întreținerea spațiilor verzi și a locurilor de joacă din oraș îi costă bani grei pe deveni. Serviciul Public de Întreținere și Gospodărire Municipală (SPIGM) Deva contractează în mod constant de la anumite firme servicii pentru „tunderea gazonului”, „curățenie la locurile de joacă”, „combaterea dăunătorilor gardului viu” sau a „omidei buxus”.
Pe de altă parte, am aflat de la angajații SPIGM că ei prestează pentru persoane private, contra cost și la cerere, diverse lucrări.
Așadar, cum se explică acest paradox? Un serviciu public plătește bani mulți la firme private pentru lucrări pe care serviciul însuși le prestează?

În 2018, atunci când s-a instalat noua administrație a municipiului, promisiunea a fost că, în Deva, se vor înființa 12 echipe de muncitori, care vor fi împărțite pe cartiere. Acei muncitori urmau să lustruiască și să îngrijească spațiile verzi, ca la carte, conform spuselor edilului. În consecință, la SPIGM, organigrama a fost umflată la 170 de angajați.
În paralel, SPIGM a plătit lunar transportul deținuților de la Penitenciarul Bârcea Mare, pe care îi aducea să facă diverse lucrări pe domeniul public. Deținuții erau aduși cu microbuzele unei firme private, costul pentru transport fiind de circa 12 mii de lei lunar. Lucrări pe domeniul public au mai prestat persoanele care beneficiază de plăți sociale.

Cu toate acestea, în cei șapte ani de activitate, SPIGM a alocat zeci de milioane de lei către diverse firme, pentru cositul ierbii, tunderea gardului viu, combaterea dăunătorilor sau a omizilor buxus.
Societățile la care li s-au atribuit contractele de prestări servicii au maximum 1 – 2 angajați și sunt înființate în perioada 2018 – 2022.

Doar de la începutul acestui an, SPIGM a alocat peste 724.000 (150.000 de euro) de lei pentru servicii de ”gospodărire”, prin contracte atribuite către trei firme: Zone Transforme ACC, Zabby Cons Design SRL, CIP&OLI Construct.

Firma Zone Transform ACC a fost înființată în 2019, are ca obiect de activitate – Transport rutier de mărfuri. Societatea are doi angajați și este administrată de către A. Lesovici.
Firma a primit următoarele sume:
24.869 și 16.692 – servicii de eradicare a buruienilor de ambrozie;
51.792 – tratamente fitosanitare în vederea combaterii bolilor și dăunătorilor la gard viu; 2.706 – tratamente fitosanitare în vederea combaterii bolilor și dăunătorilor la trandafiri;
78.149 și 58.233 – servicii de scarificare, aerare, surpaînsămânțare și fertilizare gazon.

Zabby Cons Design a fost înființată în 2020, are sediul într-un apartament din Deva și este administrată de Zabar Giuliano Kovacs. Societatea are un singur angajat și toate veniturile declarate sunt din contracte cu statul.
Contracte încheiate cu SPIGM:
150.800 – servicii de curățenie și igienizare locuri de joacă;
54.000 – servicii de curățenie și igienizare grupuri sanitare de pe domeniul public.

Locuri de joacă din Deva

CIP&OLI Construct este o firmă cu doi angajați și a fost înființată în 2022.
Firma a primit de la SPIGM:
91.648 de lei – servicii de tundere/tăiere mecanizată a gardului viu de pe domeniul public
148.569 de lei – servicii de cosire mecanizată a ierbii de pe domeniul public.

Zilele trecute, câțiva muncitori tundeau gazonul de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918. Aceștia ne-au oferit o dovadă în plus că spațiile verzi din Deva sunt întreținute de angajații SPIGM, nefiind vorba de nicio firmă care să presteze servicii de „tundere gazon” sau „tundere gard viu”. Mai mult de atât, angajații au afirmat că SPIGM oferă, la cerere, servicii de tundere/cosire a ierbii în curţile private ale devenilor.

Așadar, cum de are nevoie SPIGM de ajutor la spaţiile publice? Care ar fi rostul contractării acestor servicii de la firmele enumerate mai sus?
Întrebări la care nu am reușit să aflăm răspuns, deoarece directorul SPIGM Deva, Irinel Faur, nu a putut fi contactat telefonic, de două zile. Acesta nu a fost găsit nici la sediul instituției pe care o conduce, atunci când reporterul Cotidianul de Hunedoara a fost la fața locului.

Sediul SPIGM Deva

Câteva dintre achizițiile SPIGM Deva înregistrate pe site-ul e-licitatie.ro:

Achizițiile SPIGM înregistrate pe e-licitatie.ro

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.