Afaceri dubioase la Primăria Șoimuș. Decorațiuni de Crăciun, cumpărate în luna ianuarie la prețuri exorbitante

Afaceri dubioase la Primăria Șoimuș. Decorațiuni de Crăciun, cumpărate în luna ianuarie la prețuri exorbitante

Decorațiunile au costat peste 150.000 de lei și au fost cumpărate în 24 ianuarie 2024 (?!), după o lună de la sărbătorirea Crăciunului. Firma care le-a vândut are un istoric interesant. 

În 21 ianuarie 2024, Primăria Șoimuș scoate o sumă consistentă din buget pentru a achita un lot de decorațiuni de Crăciun. În total, au fost cumpărate 90 de piese, constând în ghirlande cu beculețe, cupole, figurine și perdele luminoase.
Achiziția s-a făcut de la o firmă, cel puțin, dubioasă, denumită Alfamed Business SRL. Firma a declarat doar în 2022 o cifră de afaceri de 20.000 lei. În rest, a fost pe pauză cu excepția tunului de 150.000 de lei de la Primăria Șoimuș.

Deși apare cu sediul în Cluj Napoca, administratorul firmei, un anume Stoica Elvis, are domiciliul într-un bloc de pe strada Trandafirilor din municipiul Hunedoara.
După ce a încasat cei 150.000 de lei de la Primăria Șoimuș, firma a fost vândută către o persoană din București.

O inimă din sârmă, mai scumpă decât un frigider

Figurinele pe care administrația comunei susține că le-a cumpărat de la firma lui Stoica Elvis constau în bare de aluminiu, sârme și alte materiale, pe care au fost atașate beculețe.

„1. Figurina luminoasa Arcada 3D cu cupola 300×200 cm – 1 BUCATA X 2.490,00 RON. 2. Figurina luminoasa Banca 3D stilizata cu lumini 148×155 cm – 1 BUCATA X 2.290,00 RON. 3. Figurina luminoasa Inima 3D RGB 250×300 cm – 6 BUCATI X 2.200,00 RON. 4. Figurina luminoasa Scaun Mos Craciun 3D 80×150 cm – 1 BUCATA X 2.370,00 RON. 5. Figurina luminoasa Clopotel 3D 70×80 cm – 20 BUCATI X 1.800,00 RON 6. Figurina luminoasa Ingeras 3D 180 cm – 2 BUCATI X 2.300,00 RON 7. Instalatie luminoasa Sir 10 m – 30 BUCATI X 1.500,00 RON. 8. Instalatie luminoasa Perdea 5×1 m – 30 BUCATI X 1.500,00 RON”, se arată în anunțul de pe SICAP.O singură piesă a costat 2.490 de lei, mai mult decât un frigider nou de mărime medie. Ceea ce înseamnă că toate componentele folosite pentru a produce un firgider sunt mai ieftine decât cele din care s-a încropit o singură figurină luminoasă. Situație care pare a fi lipsit de logică. Prețurile sunt exagerat de mari dacă ar fi să comparăm cu suma pe care Primăria Călan a cheltuit-o pentru a împodobi orașul, în 2021. Pentru un număr similar de decorațiuni, la Călan s-au cheltuit doar 23.000 de lei.O altă șmecherie a administrației de la Șoimuș, este că, atunci când a inițiat achiziția pe SEAP a folosit un cod de produs care să nu dea de bănuit că ar fi vorba despre decorațiuni de Crăciun.
Acest lucru se poate vedea tot prin compararea celor două achiziții de la Șoimuș, respectiv Călan.
Cod si denumire CPV: 31527260-6 Sisteme de iluminat (Rev.2) – Șoimuș;
Cod si denumire CPV: 31522000-1 Ghirlande luminoase pentru pomul de Craciun (Rev.2) – Călan.

„Nu am nicio legătură cu achizițiile”

Primarul Mihai Irimie se spală pe mâini și spune că nu are nicio legătură cu achiziția podoabelor de la Alfamed Bussines SRL. De cumpărarea lor s-au ocupat angajații primăriei de la compartimentul de Achiziții, a explicat acesta.

„Nu știu să vă răspund, pentru că nu fac eu achizițiile. Este un angajat care face achizițiile publice. Eu cumpăr în fiecare an câteva decorațiuni în plus. Nu cumpăr în fiecare an, au fost și ani în care nu am cumpărat. În fiecare an cumpăr câte ceva în plus ca să fie frumos”, a declarat Irimie. 

În ceea ce privește prețul exagerat plătit pe figurinele luminoase, primarul comunei Șoimuș a mai subliniat, încă o dată, că de aceste lucruri se ocupă subordonații săi, iar oferta respectivă a fost găsită pe SICAP:

„Sunt cumpărate prin SICAP, cine a făcut baza de date a SICAP-ului, a făcut-o ca să poți să le achiziționezi în funcție de prețul la care sunt acolo, pe SICAP. Nu le poți achiziționa altfel, decât pe SICAP. Oamenii de la Achiziții au făcut, acolo, ceea ce trebuiau să facă. Eu doar fac raprotul de necesitate, mai departe, se ocupă cei de la Achiziții. Nici nu știu de unde sunt cumpărate, pentru că nu eu mă ocup cu partea de achiziții. Nu este rolul primarului să se ocupe de partea de achiziții. Poate că știți dumneavoastră alt primar care se ocupă de partea de Achiziții. Rolul primarului este să facă un raprot de necesitate pentru fiecare compartiment. Spre exemplu este nevoie să se facă lucrări de drumuri, primarul se întâlnește cu oamenii și ei cer să li se facă drumul. Dacă sunt bani se achiziționează, dacă nu sunt bani nu se achiziționează. Așa e și cu figurinele”, a conchis primarul.

Podoabele pe care administrația comunei le folosește de Crăciun sunt depozitate într-o sală a fostei școli gimnaziale din satul Sulighete și, cine știe, cât va scoate primăria din buget la Sărbătorile de iarnă din acest an pentru a „completa” colecția de figurine. Conform declarației primarului, piesele depozitate în fosta unitate de învățământ au fost adunate de-a lungul anilor, nu au fost cumpărate toate în ianuarie 2024. Așadar, este posibil ca printre „comorile” din școala de la Sulighete să nu se regăsească figurinile cumpărate de la firma Alfamed. 

 

 

Recomanda

2 Comentarii

  1. Pe cine nu lași să moară, nu te lasă să trăiești…nota 4 pentru „fotograf”!Ar trebui să stea în gheretă.

  2. Ce nu se spune in articol este ca inima aceea de sârma are si un invelis. ”Atarna greu la pret” chiar si dupa ce au trecut sarbatorile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.