Agresorii domestici, supravegheaţi cu brăţara şi în Hunedoara

Agresorii domestici, supravegheaţi cu brăţara şi în Hunedoara

Începând de astăzi, 1 octombrie 2024, 18 județe, printre care şi Hunedoara, vor intra în etapa a treia de implementare a Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică, informează IPJ Hunedoara.

Astfel, sistemul va fi operaționalizat în Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea.

Utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare.

Un bilanţ al infracţiunilor

În primele 8 luni ale acestui an, polițiștii hunedoreni au emis  273 de ordine de protecție provizorii, 87 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de instanțele de judecată. În aceeași perioadă, polițiștii din cadrul I.P.J. Hunedoara au intervenit la 2.204 de cazuri de violență domestică, dintre care 1.733 în mediul urban și 471 în mediul rural.

La nivelul județului Hunedoara, în primele 8 luni ale anului 2024, numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut cu 21,53%, față de primele 8 luni ale anului 2023, de la 966 la 1.174 de fapte. Un număr mai mare de infracțiuni din sfera celor de violență domestică arată amploarea fenomenului și necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui. În același timp, indică faptul că victimele violenței domestice au din ce în ce mai mare încredere să sesizeze Poliția Română. Au fost înregistrate creșteri, comparativ cu perioada similară din anul 2023, pentru loviri sau alte violențe (de la 625 la 743 de fapte), amenințare (de la 133 la 193 de fapte) și nerespectarea ordinelor de protecție (de la 53 la 90 de fapte). Cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor o au „lovirea sau alte violențe” –  63,29 %  (743 de fapte) și ,,amenințarea” – 16,44% (193 de fapte), acestea împreună reprezentând peste 79 % din total. După locul comiterii, 898 de infracțiuni au fost comise în mediul urban, 276 în mediul rural, 952 la domiciliu și 222 în spațiul public.

În primele 8 luni ale anului 2024, s-a înregistrat o creștere atât a numărului persoanelor bănuite de comiterea acestor de fapte (1.193) care comit, cât și a victimelor acestora (1.217). În aceeași perioadă, instanțele judecătorești au emis 171 de ordine de protecție, 87 fiind provenite din ordine de protecție provizorii.

Nerespectarea ordinului de protecţie

Referitor la nerespectarea ordinului de protecție, au fost sesizate 69 de infracțiuni. În județul Hunedoara, au fost emise 273 de ordine de protecție provizorii, 87 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție. Din totalul ordinelor de protecție provizorii emise, 225 au fost confirmate de unitățile de parchet (82,42%). Referitor la nerespectarea ordinului de protecție provizoriu, au fost sesizate 21 de infracțiuni, dintre care 17 în mediul urban și 4 în mediul în rural. Polițiștii emit ordine de protecție provizorii, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestuia.

După introducerea în sistem a semnalării, organul de supraveghere, precum și organul judiciar care a impus obligația de a purta un dispozitiv electronic de supraveghere va avea acces, în anumite condiții stabilite de lege, la datele de localizare ale celui care poartă dispozitivul electronic, în scopul verificării respectării obligațiilor ce revin persoanei supravegheate.

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.