Alcoolul şi viteza, „armele” mortale ale şoferilor bezmetici

Alcoolul şi viteza, „armele” mortale ale şoferilor bezmetici

Conducerea sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, precum și depășirea limitelor legale de viteză – sunt cauzele accidentelor grave ce se produc aproape zilnic pe şoselele judeţului.

Polițiștii rutieri intensifică activitățile de prevenire și control în trafic, având ca principal obiectiv reducerea riscului de producere a accidentelor rutiere. Iată ci câteva evenimente constatate în ultimele zile de poliţiştii rutieri din cadrul IPJ Hunedoara

La data de 30 aprilie 2025, în jurul orei 12:20, polițiștii au observat în  trafic,  pe strada Nicolae Bălcescu, din Petrila, un autoturism care se îndrepta către strada Republicii, iar la vederea echipajului de poliție a rutieră cel aflat la volan a încercat să se sustragă controlului. Conducătorul auto nu a oprit la semnalul polițistului rutier și a virat stânga, mărind viteza de deplasare, de pe strada Republicii pe Vulturilor. Polițiștii au pornit în urmărirea autoturismului, iar cel aflat la volan a abandonat autoturismul pe strada 22 Decembrie și a fugit, însă a fost prins de polițiști, care au stabilit că acesta este un tânăr de 26 de ani, din Petroșani.  În urma verificărilor, polițiștii au stabilit faptul că numere de înmatriculare aplicate pe autoturismul condus de tânăr sunt false, fiind atribuite unui alt autoturism.

La volan fără permis

La data de 30 aprilie 2025, în jurul orei 09:35, polițiștii au oprit în trafic, pe raza municipiului Brad, un bărbat de 30 de ani, din comuna Băcia, care conducea un autoturism pe raza municipiului Brad, fără să posede permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

În data de 01 mai 2024, la ora 14:50, polițiștii Secției de Poliție Rurală Orăștie au oprit în trafic, pe DN7, în localitatea Turdaș, un autoturism care se deplasa din direcția Orăștie-Deva. Cu privire la cel aflat la volan, un tânăr de 28 de ani, din județul Cluj, în urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au stabilit că nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

La data de 01 mai 2025, în jurul orei 15:20, un bărbat de 42 de ani, din județul Timiș, a condus un autoturism în intersecția dintre bulevardul Dacia și bulevardul Republicii, din Hunedoara, fiind implicat într-un eveniment rutier din care nu au rezultat victime, ci doar pagube materiale. În urma verificărilor în bazele de date, polițiștii au stabilit că cel în cauză figurează având dreptul de a conduce autovehicule suspendat.

La data 02 mai 2025, în jurul orei 11:30, polițiștii au oprit în trafic un autoturism care se deplasa pe bulevardul Mihail Kogălniceanu, din Deva. Cu ocazia verificărilor efectuate în bazele a conducătorul auto, un bărbat de 37 de ani, din Călan, polițiștii au constatat faptul că acesta figurează având dreptul de a conduce autovehicule suspendat.

La data de 02 mai 2025,  în jurul orei 18:25, polițiștii au oprit în trafic, pentru control, pe raza municipiului Lupeni, un autoturism care se deplasa pe sensul de mers Lupeni-Vulcan, fiind condus de un tânăr de 25 de ani, din Lupeni. Ca urmare a verificării în bazele de date, polițiștii au constatat că autorizația de circulație provizorie pentru autoturismul respectiv are valabilitatea expirată.

Prins beat la volan

La data de 02 mai 2025, în jurul orei 23:10, polițiștii au oprit în trafic un bărbat de 66 de ani, din Lupeni, care conducea un autoturism pe strada Tudor Vladimirescu,  din Lupeni.

Bărbatul a fost testat cu aparatul alcooltest, care a indicat o valoare de 0,86 mg/l, alcool pur în aerul expirat, ulterior acesta fiind transportat la o unitate medicală, unde i-au fost  recoltate  probe biologice de sânge, în cauză fiind întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice.

Polițiștii continuă cercetările, în cauzele prezentate.

Polițiștii vor acționa zilnic pe drumurile din județ, utilizând dispozitivele de determinare a consumului de alcool sau droguri, precum și radare, pentru monitorizarea vitezei. Scopul acestor măsuri este creșterea siguranței rutiere și responsabilizarea participanților la trafic.

Recomandări preventive pentru un trafic rutier în siguranță:

Pentru a evita implicarea în evenimente rutiere, polițiștii le recomandă participanților la trafic să respecte cu strictețe regulile de circulație, să adapteze permanent viteza la condițiile de drum și să se informeze cu privire la condițiile meteo și la tronsoanele de drum pe care le vor parcurge. Conduceți cu prudență, măriți distanța de siguranță în mers, adaptați permanent viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și nu vă angajați în efectuarea de manevre riscante.

În condițiile unui trafic aglomerat, condițiile meteo nefavorabile pot determina apariția unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitați de politețea rutieră și nu blocați intersecțiile! Nu vă angajați în depășirea de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate și efectuați fiecare manevră în trafic, numai după o temeinică asigurare.

Nu consumați alcool și nu conduceți dacă simțiți că sunteți obosiți! Nu folosiți telefonul mobil în timp ce conduceți, iar pentru a comunica folosiți sistemele hands-free.

Pietonii sunt rugați să își ia toate măsuri de precauție pentru a fi siguri că sunt observați în trafic de către șoferi. Totodată, îi sfătuim să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă prin locurile permise, la culoarea verde a semaforului electric și numai după ce sunt siguri că intenția lor de a traversa a fost observată de către șoferi!

Informații actualizate despre situația traficului găsiți pe site-ul oficial al Poliției Române, la secțiunea Infotrafic.


Notă: Facem precizarea că, în cazurile prezentate, efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.