Alegem primari pentru electorat care încape într-un bloc turn

Alegem primari pentru electorat care încape într-un bloc turn

A început campania electorală pentru alegerile locale. Ca să înțelegeți mai bine ce bătaie de joc este actuala organizare administrativ – teritorială a județului Hunedoara, iată pe ce cheltuim bani aiurea: în mediul rural avem cinci localități în care sunt sub 500 de locuitori.

Cele cinci sunt: Bătrâna, Bunila, Bulzeștii de Sus, Cerbăl și Lelese. În fiecare dintre aceste localități va fi ales câte un primar și un consiliu local format din 9 membri, unul dintre aceștia va deveni viceprimar, deci se vor plăti câte o îndemnizație pentru primar, una pentru viceprimar și opt pentru consilierii locali. Duceți-vă în orice bloc turn din țara aceasta și veți vedea că sunt cam tot atâția locatari câți locuitori ai acestor comune. Locuitorii din turnuri au primar, viceprimar și câte opt consilieri locali? Alte 13 localități hunedorene au între 500 și 1.000 de alegători, 20 – între 1.001 și 2.000, 15 – între 2.001 și 3.000 de alegători, doar două localități au peste 3.000 de alegători. Mai avem 7 orașe, Aninoasa are 3.546 de alegători, și 7 municipii, niciunul nu are peste 60.000 de alegători. Să țineți cont că nu știm cu exactitate câți dintre aceștia sunt plecați din județ, dar au acte de domiciliu aici. Alegem în 9 iunie 69 de primari, 823 de consilieri locali, un președinte al Consiliului Județean și 32 de consilieri județeni. Ultima reorganizare administrativ – teritorială a făcut-o Nicolae Ceaușescu în februarie 1968.

Un singur candidat s-a înscris în cursa electorală pentru funcţia de primar al comunei Bătrâna. De asemenea, pentru consilierii locali a fost depusă o singură listă, aceasta incluzând 12 persoane pentru cele 9 mandate ale Consiliului Local Bătrâna. Lista permanentă de alegători în comuna Bătrâna numără 89 de persoane.

Potrivit primarului în funcţie, Radu Herciu, în satul Piatra nu mai locuieşte nicio persoană, în Răchiţaua mai sunt trei gospodării cu locuitori permanenţi iar în Faţa Roşie sunt şase gospodării locuite pe tot parcursul anului. Niciunul din cele trei sate nu are reţea de curent electric. În ceea ce priveşte satul Bătrâna, aici mai sunt circa 90 de locuitori stabili. (Agerpres)

E bine, nu?! 89 de locuitori, un primar, un viceprimar și alți opt consilieri (viceprimarul e ales din rândul consilierilor locali, are drept de vot în Consiliul Local, primește îndemnizație de viceprimar, nu și pe cea de consilier local, care, oricum, e mult mai mică decât venitul viceprimarului). A, și mai sunt și vreo 6 angajați. Se mai poate continua așa? Nu era mai simplu să fie comasată cu alte unități administrativ – teritoriale? De ani buni, tot un candidat la funcția de primar al celei mai mici localități din România. La fel și în comuna Cerbăl, care are 350 de votanți. La Lelese, cu vreo 200 și un pic de alegători,  e competiție – sunt doi candidați. La Bunila e competiție, nu glumă! Trei candidați se bat pe voturile a 258 de alegători, iar la Bulzeștii de Sus – cu 228 de votanți se luptă și acolo vreo doi. Și dă-i, și luptă! Păcat doar că ne luptăm cu bugetul, de fapt…

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.