Aproape un sfert din posturile de la Inspectoratul de Poliție Hunedoara, neocupate

Aproape un sfert din posturile de la Inspectoratul de Poliție Hunedoara, neocupate

Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara funcționează cu un deficit de peste 22 la sută din schema de personal prevăzută pentru această instituție. Numărul mare de polițiști care ies din sistem, nu este compensat cu un număr suficient de absolvenți ai școlilor de poliție.
Acest deficit de personal se va perpetua și în următorii ani, susține conducerea Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

„Noi promovăm profesia de polițist și chiar ne dorim ca un număr cât mai mare de tineri să opteze pentru această profesie. Concurența este în creștere. Anul trecut a fost o concurență destul de mare la Academia de Poliție și la școlile de agenți. Sperăm ca dintre cei mai buni, o parte să opteze și pentru județul Hunedoara”, a punctat comisarul-șef Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.

Pentru a suplini lipsa de personal în cadrul structurilor de poliție, Ministerul Afacerilor Interne a optat pentru angajarea de agenți din sursă externă. Cu toate acestea, deficitul de personal nu a putut fi acoperit.

În altă ordine de idei, IPJ Hunedoara a încheiat un an 2023, care a fost unul plin de activități menite să crească gradul de siguranță și protecție a cetățenilor. Cele mai solicitate departamente au fost Serviciile de Ordine Publică și Rutier.
Astfel, pe parcursul anului trecut, polițiștii de la Serviciul de Ordine Publică au desfășurat peste 7.900 de razii, controale și acțiuni, constatând 740 de infracțiuni, dintre care 598 în flagrant delict. În aceste cazuri au aplicat peste 9.100 de sancțiuni contravenționale. De asemenea, în cursul anului 2023, polițiștii de ordine publică au intervenit la peste 19.000 de evenimente (15.151 de evenimente în mediul urban și 3.879 în mediul rural) din care 15.340 au fost semnalate prin S.N.U.A.U. 112, 222 au fost constatate din oficiu, 549 au fost sesizate în mod direct de către cetățeni și 2.918 au fost sesizate prin dispeceratele unităților teritoriale.
Potrivit șefului IPJ Hunedoara, comisarul-șef Remus Sabău, în 2023, infracționalitatea stradală a crescut în trei localități, respectiv Brad, Călan și Aninoasa, în celelalte unități administrative fiind în scădere.

Viteza excesivă, principala cauză a accidentelor rutiere grave

Polițiștii Serviciului Rutier au desfășurat pe parcursul anului trecut acțiuni de prevenire și conștientizare a riscului rutier. Astfel, în 2023, pe drumurile deschise traficului rutier din județul Hunedoara s-au produs 86 de accidente grave de circulație, având ca și consecință decesul a 25 de persoane și rănirea gravă a altor 67 de persoane.
Comparativ cu anul 2022, se constată faptul că numărul accidentelor rutiere a scăzut, în 2023 (de la 87, în 2022, la 86, câte au fost înregistrate în 2023). De asemenea, s-au constatat scăderi și în privința numărului de persoane decedate (de la 28, în 2022, la 25, în anul 2023), în timp ce numărul persoanelor rănite grav a scăzut cu 7 (de la 74 la 67). Principalele cauze generatoare ale accidentelor rutiere grave înregistrate au fost viteza neadaptată la condițiile de drum sau nelegală, nerespectarea regulilor de circulație de către pietoni, neacordarea priorității de trecere vehiculelor și abateri comise de bicicliști.
Totodată, în urma acțiunilor preventive, polițiștii rutieri au aplicat peste 31.500 de sancțiuni contravenționale pentru diferite încălcări ale legislației rutiere, dintre care, amintim: 143 de sancțiuni contravenționale pentru conducere sub influența alcoolului, 13.776 de sancțiuni contravenționale pentru încălcarea regimului legal de viteză, 1.328 de sancțiuni pentru nerespectarea regulilor de circulație de către pietoni și 76 de sancțiuni contravenționale pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor.
De asemenea, au fost constatate 503 infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice, dintre care 193 de dosare penale au fost întocmite pentru conducere cu alcoolemie peste limita admisă și 120 pentru infracțiuni de conducere fără permis. Polițiștii au constatat, în 2023, și 41 de infracțiuni de conducere a unui autovehicul neînmatriculat/neînregistrat, 19 infracțiuni de refuz ori sustragere de la prelevarea mostrelor biologice și 57 de infracțiuni de consum de substanțe psihoactive.

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.