Astăzi îi sărbătorim pe Medici de Familie, este ziua lor

Astăzi îi sărbătorim pe Medici de Familie, este ziua lor

Începând cu anul 2010 The World Organization of Family Doctors (WONCA) a desemnat 19 mai drept „Ziua Internațională a Medicului de Familie” pentru a readuce în atenția publică importanța contribuției acestei specialități către sistemul de sănătate.

Într-o lume în schimbare viața poate fi stresantă și incertă, oamenii de pretutindeni luptând să facă față anxietății, depresiei, durerii și presiunilor cotidiene. Prin intervenție timpurie, medicină a stilului de viață și o înțelegere holistică a vieții pacienților, medicii de familie îi ajută pe oameni să-și dezvolte reziliența pentru a gestiona provocările de sănătate mintală înainte ca acestea să se transforme în crize.
Dar nu despre asta vreau să scriu azi, ci voi ai spune un MARE MULȚAM FAIN! medicului meu de familie Georgeta Filip. Pentru Gesi Filip arta și medicina șed într0o singură identitate.

„Sunt medic de familie”, îmi zicea Gesi odată. „Dar nu m-aș referi foarte mult pe calitatea de medic, că pe asta o înveți în facultate, o obții în practica de zi cu zi. Aș zice mai mult că sunt om. Iubesc medicina îmi cunosc pacienții cu toate ale lor, iubesc să fac ce am învățat practicând o viață, cum îndrăgească orășelul nostru drag Orăștia”, îmi spune mai de fiecare dată când vine vorba despre ea și dacă mai poate.
Medicii de familie sunt primii care trebuie să consulte pacientul. Pilonul relației de încredere dintre ea și oamenii care îi trec pragul cabinetului, pacienții, este comunicarea, dar nici factorul educației nu lipsește. „Ideal ar fi ca primul drum la orice problemă legată de sănătate, dar nu cele legate de urgențe, să fie către cabinetul medicului de familie. De altfel, medicina de familie este singura specialitate unde se poate adresa și un om sănătos”, a spus medicul.

Spuneți-mi și mie, cum se împacă pictura cu medicina?
Georgeta Filip: Foarte bine! Cred că dacă nu aș picta mi-aș găsi un alt refugiu, da așa mă relaxează, mă liniștește. Te încarci negativ, de foarte multe ori la serviciu și ai nevoie acasă de o refulare. Și atunci pentru mine, să mă duc în natură, să pictez sau să-mi imaginez ceva, să ai o viață paralelă, într-adevăr pentru mine este un refugiu.
De obicei medicina îți ocupă tot timpul, te face să citești, să cauți lucruri noi..
Dacă-ți place ceva, îți găsești timp. Într-adevăr, acasă mai fac gospodărie, mai gătesc mai pun o oală pe foc și dacă mă apuc și să mai și pictez..?? Aliluia!! Se arde mâncarea.. Dar medicina, îți este și ea o pasiune, dacă vrei să faci ceva, trebuie să faci ca lumea.
Medicii de familie încurajează adaptabilitatea, echilibrul și forța, îndrumând pacienții să găsească sens și să navigheze eficient prin dificultățile vieții. Prin sprijinirea pacienților în dezvoltarea abilităților de adaptare și prin promovarea sănătății generale, medicii de familie permit oamenilor să devină rezilienți – mai capabili să facă față suișurilor și coborâșurilor vieții și să se bucure de o viață plină de sens.
Asta face și Gesi. Mult bine și fericire, doamnă doctor. Sănătate, bine și prosperitate doresc tuturor medicilor de familie.
La mulți ani!

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.