Avem energie de două ori mai scumpă decât Germania

Avem energie de două ori mai scumpă decât Germania

Pe 16 mai, prețul spot al energiei electrice din România a atins din nou un nivel foarte ridicat, depășind 100 de euro/MWh, aproape dublu față de cel din Germania, conform datelor de piață. Aceasta este a treia zi consecutivă în care întreaga regiune balcanică este decuplată de piețele din Europa Centrală.

În 15 mai, prețul mediu spot al energiei tranzacționate pentru livrare pe 16 mai a fost de 504 lei/MWh (aproximativ 101 euro/MWh) în România. Acest preț este similar cu cel din Bulgaria și aproape egal cu cel din Grecia, fiind cel mai mare din Europa.

Deși piețele spot ale țărilor UE din Balcani sunt teoretic cuplate prin preț cu alte piețe europene, în practică, această cuplare nu se mai realizează, ducând la diferențe semnificative de preț între zona balcanică și Europa Centrală. Astfel, prețul mediu zilnic din regiunea noastră este de două ori mai mare decât cel din Germania, conform Economica.net.
Pe 16 mai, prețul mediu spot a fost cu 50% mai mare decât cel din Ungaria, singura piață din mecanismul de cuplare din Europa Centrală cu care România are o conexiune fizică.
Similar cu 15 mai (tranzacțiile din 14 mai), România a importat energie din rețeaua maghiară în toate cele 24 de ore ale zilei de 16 mai, iar o parte din aceasta a fost reexportată în rețeaua bulgară. În doar cinci ore din cele 24, România a importat energie din Bulgaria prin mecanismul de cuplare a Piețelor pentru Ziua Următoare (PZU).
Diferențele de preț sunt deosebit de mari în orele cu radiație solară. De exemplu, în intervalele orare 12 și 13, când prețul spot în Ungaria era aproape de zero, în România prețurile erau de 90, respectiv 79 de euro/MWh. Seara, când prețurile erau ridicate în ambele piețe, acestea erau mai apropiate, la ora 21 prețul fiind de 156 de euro în Ungaria și 162 de euro/MWh în România.
În Germania, cea mai mare piață europeană, prețurile au fost din nou negative în trei ore de la miezul zilei, chiar dacă ușor sub zero.

AUTOR: Cosmin Pam MATEI, sursa: Cotidianul

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.