„Avram Iancu – Împotriva Imperiului”, cu recuzită de la Castelul Lupilor, va avea premiera la Brad

„Avram Iancu – Împotriva Imperiului”, cu recuzită de la Castelul Lupilor, va avea premiera la Brad

Filmul, în regia lui Theo Thorn, va rula în avanpremieră la Brad pe data de 24 ianuarie de la ora 19. Este primul eveniment dedicat Crăişorului în 2024, an declarat prin lege ca fiind „Anul Avram Iancu”.  În film este folosită recuzită de la Castelul Lupilor, potrivit informaţiilor date de Claudiu Lupaş, proprietarul castelului.

La 1848, în plină revoluție în Transilvania, moții răspund chemării lui Iancu de a apăra Munții Apuseni, care se transformă într-o fortăreață. Legiunile de români resping atacurile răsculaților maghiari. Deși slab echipați și fără prea multă pregătire militară, românii sunt dispuși la sacrificiu, însuflețiți de personalitatea lui Avram Iancu.

Claudiu Lupaş, hunedoreanul de la Castelul Lupilor, a pus la bătaie recuzită pentru realizarea filmului şi apare în rolul lui Ioan Boloş, prieten al Căişorului. „Pelicula care punctează momentele care au influențat decisiv destinul lui Avram Iancu, eroul revoluționar al Transilvaniei. Filmul urmărește evenimentele din perioada 1848-1872, până la moartea sa. Nu este comedie, nu este nici dramă, ci o realitate a istoriei, un film necesar, care îl aduce pe Avram Iancu, în atenția noastră, a tuturor. La împlinirea a 200 de ani de la nașterea sa, filmul este un omagiu dedicat „Crăișorului Munților”, eroul care a schimbat destinul unei națiuni”, spune Claudiu Lupaş .

Filmul este produs de PaPa Pictures și Asociația Centrul de Arte Vizuale Transilvania Art, cu consultanța științifică asigurată de două instituții orădene, potrivit informaţiilor apărute în presa locală din Bihor. Filmările au avut loc în perioada 9-15 octombrie 2023, în nordul județului Hunedoara, în satul tradiţional restaurat RoVillage şi în jurul localității Brad, în satele Baia de Criș, Bulzeştii de Sus și în comuna Luncoiu de Jos.

Miercuri 24 ianuarie 2024, de la ora 19, la Brad, spectatorii vor avea ocazia să afle mai multe detalii de la actorii şi realizatorii filmului.

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.