
Duminică, 15 decembrie, în lumina blândă a soarelui de iarnă, în centrul Orăștiei, locul unde rădăcinile noastre se împletesc cu prezentul, a fost Festivalul de folclor „Călușerul Transilvan”. Festival ce nu-i doar o manifestare culturală deoarece jocul și colindele Călușerilor sunt chemarea către originile sacre ale acestui pământ, sărbătoare a sufletului.
Călușarii nu dansează ei joacă glia cu grâu răsărit pe care cu respect, oarecând, vătaful o ținea în mâini și la plecarea din fața Sfântului Altar (se pleca de la Biserică) zicea: „Jur pe acest pământ/să-l lucru, să-l joc/să-l apăr și să-l cânt!”. Și-l joacă, și-l cântă. Călușerii colindă cu glasuri bărbătești pline de pietate vestind bucuria.
Privindu-i, simți vibrant spiritele străbunilor revenind din somnul istoriei, pentru-că este „Jocul Lupilor tineri” ce se avântă, levitând parcă, să-și smulgă fălci mari din viața. Iar viața, la rându-i, se dăruiește lor. Aidoma cum dăruitu-s-a altor generații de alți lupi tineri. Călușerul nu este doar un dans – este un ritual al purificării și al speranței, o mărturie că tradițiile noastre sunt mai puternice decât vremurile care încearcă să le șteargă.
Mai jos câteva fotografii ale fotografului Călin Jorza, o imagine bună cântărește mult.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.