Știut fiind astăzi, orașele adăpostesc mai mult de jumătate din populaţia globului, vă propun să rediscutăm despre Orăștie un orășel cu aproximativ 10.000 de locuitori ce exemplifică perfect zicerea: „Nu contează cât ciment toarnă o primărie, dacă nu are un sector privat puternic, nu va avea dezvoltare!”. Investițiile nu pot fi atrase decât prin dezvoltarea infrastructurii pentru afaceri mari sau mici, printr-o promovare activă, prin diferite parteneriate pentru dezvoltare, prin crearea unui mediu atractiv pentru investitorii de toate genurile. Dar hai să vedem când se va termina de turnat beton și pus dale.
Întrebarea „Când se vor finaliza lucrările în zona centrală a Orăștiei?” a devenit laitmotivul oricărei discuții ce are ca subiect orașul. Mie îmi este greu să dau un răspuns, iar de l-aș da voi fi catalogat, a câte oară, drept Gicăcontra și nu că nu aș fi. Consider că-i mai bine așa, opoziția constructivă nu poate dăuna democrației. Însă, acum o să vă expunem răspunsurile purtătoarei de cuvânt a Primăriei Municipiului Orăștie, doamna Ramona Vasiu, la interpelarea noastră către dl. primar Ovidiu Laurențiu Bălan. Mai jos aveți textul cu întrebările puse la care am intercalat răspunsurile venite în numele domnului primar.
Domnule Primar, în ultima perioadă am fost întrebați, de oamenii curioși, de călători și excursioniști singuri sau în grup, dar și de reprezentanții unor firme de turism despre stadiul lucrărilor la unele obiective din Orăștie, în mod preponderent despre cele din centrul orașului.
În dorința de a informa corect cititorii vă retransmit dumneavoastră, în calitate de edil al Orăștiei, o parte a întrebărilor. Pentru a nu părea prea multe le-am concis.
Prima întrebare și cea mai frecventă este legată de stadiul lucrărilor la CETATEA ORĂȘTIEI și când prognozați că va fi preluată de administrația locală? De când o să se poată vizita public Cetatea și care va fi programul de vizitare?
Răspuns: Contractul de execuție a lucrărilor pentru proiectul „Restaurarea, conservarea si consolidare a Cetății Orăștiei”, prin realizarea de lucrări de reîntregire si reconstituire a zidurilor si turnurilor cetății, amenajări exterioare (pavaje si pietonal), iluminat ambiental, achiziție și instalare mobilier urban este în derulare până în data de 15.12.2024. Stadiul lucrărilor este finalizat în proporție de 90%.
După finalizarea și recepția lucrărilor aferente proiectului se va elabora un regulament privind vizitarea ”Cetății Orăștiei”. În paralel se va derula procedura de introducere a acestui obiectiv în circuitul turistic, în scopul creșterii notorietății și punerii în valoare la nivel național.
Acest obiectiv va fi deschis pentru vizitatori începând din Primăvara anului 2025.
A doua întrebare și aproape la fel de frecventă vizează ZONA CENTRALĂ, în special TOALETA PUBLICĂ. Astfel vă adresez întrebarea: Care este stadiul lucrărilor la zona centrală a Orăștiei și când prognozați că va fi preluată de administrația locală? De când o să fie deschis WC-ul public Cetatea și care va fi programul?
Răspuns: Proiectul „Amenajarea zonei centrale protejate Piața Victoriei și realizarea unui parcaj adiacent în Municipiul Orăștie” este, în continuare, în derulare, fiind executate lucrările în procent de 90%.
Acest proiect a fost depus spre finanțare în cadrul Programului Regional Vest 2021-2027, iar în perioada următoare se va realiza și recepția la terminarea lucrărilor. După recepție se va deschide si toaleta publică și se va stabili și programul de funcționare.
A treia întrebare este legată de prima și, anume, Cetatea Orăștiei. Observându-se o încetinire (până spre zero) a lucrului la viitorul MUZEU AL ORAȘULUI ne puteți specifica de ce se înaintează atât de greu, sunt totuși patru ani de la începerea lucrului acolo? Care-i stadiul lucrărilor la viitorul muzeu al Orăștiei și când prognozați că va fi preluat de administrația locală? (Răspunsul la această întrebare este comun cu cel de la următoarea întrebare.)
A patra întrebare este în strânsă legătură cu unul dintre simbolurile Orăștiei, CARTEA, cultura. Aceeași încetinire (până spre zero) a lucrului la viitorul ca și la muzeu se observă și la lucrările de pe șantierul viitorului CENTRU CULTURAL ne puteți specifica de ce se înaintează atât de greu, sunt totuși patru ani de la începerea lucrului acolo? Care stadiul lucrărilor la viitoarea casă de cultură a Orăștiei și când prognozați că va fi preluat de administrația locală?
Răspuns: Întrebarea nr. 3 și nr.4 au un răspuns comun datorită faptului că ambele lucrări sunt executate de către același constructor SC Metalprod West SRL. Deși aceste două contracte de lucrări sunt în derulare și în perioada de valabilitate, ritmul de lucru a încetinit. Cu privire la acest lucru, atât echipa desemnată din cadrul Primăriei Municipiului Orăștie, în calitate de Lider de parteneriat, cât și echipa desemnată de la Consiliul Județean Hunedoara, în calitate de partener, analizează problemele identificate, urmând a fi luate anumite decizii cu privire la continuarea lucrărilor.
Și ultima. Mai credeți realistă deschiderea oficială a Stadionul Mecanica (cu toate utilitățile inclusiv gazonul, accesul și zonele de parcare) la sfârșitul anului acesta?
Răspuns: Proiectul pentru Stadionul Mecanica este predat către CNI care finanțează acest obiectiv de investiție. Toate lucrările care trebuiau asigurate de către U.A.T. Orăștie, cum sunt utilitățile, au fost realizate. În prezent se lucrează la copertina metalică care acoperă tribuna, iar recepția lucrărilor se va efectua anul viitor.
Cum scriam la început: „Nu contează cât ciment toarnă o primărie, dacă nu are un sector privat puternic, nu va avea dezvoltare!”, la Orăștie se vor turna, citind răspunsurile primite, în continuare betoane! Localele din 2024 au murit, trăiască campania din 2028!
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.