Candidat surpriză de la PSD pentru o primărie din județ

Candidat surpriză de la PSD pentru o primărie din județ

Bătălia electorală de la Balșa se anunță a fi una interesantă, comparativ cu alegerile locale din alți ani.
Maria Buda, o tânără ambițioasă și foarte hotărâtă în a schimba soarta comunei, candidează la funcția de primar din partea PSD.

Monotonia și lipsa de perspectivă în care a fost împinsă comuna Balșa au determinat-o să facă pasul în politică.

„Am decis să candidez, deoarece cred că este nevoie de o altfel de abordare în administrarea acestei comunități minunate. Balșa s-a depopulat, avem sate pe cale de dispariție sau izolate din cauza drumurilor impracticabile. Avem probleme mari la capitolul infrastructură. În această privință, Balșa a rămas în urmă chiar și față de alte comune din județ.
Trebuie să acordăm mai multă atenție producătorilor locali, celor care ne pun pe masă produse sănătoase. Și, în Balșa, avem destui oameni care muncesc și au rezultate.
Avem nevoie să reînviem spiritual satul românesc, să scoatem straiele tradiționale din lăzile prăfuite, la propriu”, a declarat candidata PSD la Primăria Balșa. 

Maria Buda a absolvit Universitatea „Babeș-Balyai” din Cluj-Napoca și profesează ca dascăl la Liceul Tehnologic din Geoagiu.
De trei ani s-a stabilit cu traiul în satul bunicilor. În tot acest timp, nu a stat degeaba. A reușit să scoată la iveală tot ce are mai frumos comunitatea răsfirată printre munți. Tradițiile, obiceiurile și melodiile vechi pe care fetele le cântau odinioară, au ajuns să fie cunoscute de mii și mii de oameni. A adunat un grup de localnice talentate, care poartă cu mândrie straiele tradiționale. Împreună cu ele a organizat șezători, a prezentat obiceiuri ale locului și chiar rețete de bucate preparate ca pe vremea bunicilor.

A înființat o trupă de călușari, care au făcut să răsune satele de chiotele dansatorilor la Sărbătorile de iarnă, readucând la viață un obicei aflat pe cale de dispariție în comună. Călușarul nu se mai juca în Balșa de vreo 15 ani.

Totodată, a reușit să adune alături de ea oameni care au pus umărul la salvarea bisericii din satul Vălișoara, lăcaș de cult unic în zona de vest a țării.

Balșa a ajuns în prim-planul mass-mediei și a rețelelor de socializare datorită evenimentelor pe care Maria Buda le-a organizat.

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.