
Cele mai valoroase piese din patrimoniul național al României au dispărut dintr-un muzeu din Olanda. Exponatele au fost duse la Muzeul Drents, din orașul Assen, în luna iulie 2024, încă de pe vremea când la conducerea Ministerului Culturii se afla liberala Raluca Turcan. Deși itinerantă, expoziția „Dacia! Rijk van goud en zilver”/ „Dacia! Regatul aurului și argintului” a fost planificată pe o durată de șase luni (!?).
Informația despre sustragerea artefactelor antice a apărut, inițial, în presa olandeză. Printre piesele dispărute din muzeul olandez se numără coiful de la Coțofenești, cu o vechime de aproape 2.500 de ani (sec. IV î. Hr.) și trei brățări dacice din aur, găsite în situl Sarmizegetusa Regia.
„În noaptea de 24-25 ianuarie 2025, mai multe piese arheologice au fost furate din Muzeul Drents. Acestea au fost capodopere din expoziția Dacia – Imperiul Aurului și Argintului , inclusiv coiful Coțofenești (c.450 î.Hr.) de la Muzeul Național de Istorie a României din București. În jurul orei 03:45, poliția a primit un raport de explozie. La fața locului, a devenit clar că accesul în proprietate a fost obținut prin forțarea unei uși cu explozibili. În proprietate au fost capturate câteva capodopere arheologice, printre care coiful de aur Coțofenești și trei brățări regale dacice”, scrie în comunicatul care a apărut pe pagina Muzeului Drents.
Piesele au ajuns în Olanda, pe vremea când Ministerul Culturii era condus de liberala Raluca Turcan. Ea însăși, în data de 10 iulie 2024, a transmis un comunicat în care se lăuda că expoziția a fost pregătită în mare grabă (?!), iar cele 600 de piese duse în Olanda au fost selectate din 18 muzee din țară. Tot din comunicatul lui Turcan aflăm că lotul artfecate din patrimoniul național a fost dus în Olanda, la invitația directorului Harry Tupan, directorul muzeului din Drents.
„Le mulțumesc pentru invitație și în special pentru organizarea acestei expoziții domnului director al Muzeului Drents, Harry Tupan și domnului director al Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberländer-Târnoveanu și echipelor lor. (…) Ca ministru al Culturii, vreau să felicit din inimă Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Drents pentru colaborarea în realizarea acestui act cultural! Meritul colaborării este cu atât mai mare cu cât expoziția a fost realizată într-o perioadă foarte scurtă de timp, în șapte luni, ceea ce e neobișnuit pentru organizarea expozițiilor internaționale cu bunuri de o asemenea valoare. Când două muzee se bazează însă pe încredere și profesionalism, câștigă cultura și publicul iubitor de cultură”, spunea Turcan, în data de 10 iulie 2024.
În curs de actualizare…
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.