România şi îşi menţine atitudinea de promotor al păcii, dar va fi alături, necondiţionat, în momentele dificile, de aliaţii săi, a transmis marţi prim-ministrul Marcel Ciolacu, la finalul întrevederii avute cu omologul israelian Benjamin Netanyahu.
„Domnule premier, România rămâne un stat consecvent în cadrul relaţiilor sale din Orientul Mijlociu. De aceea, suntem extrem de îngrijoraţi de spirala crescândă a violenţelor cu consecinţe teribile asupra populaţiei civile, atât israeliene, cât şi palestiniene. Vreau să îi asigur pe românii din ţara noastră că ne menţinem atitudinea de promotori ai păcii, dar vom fi alături, necondiţionat, în momentele dificile, de aliaţii şi prietenii noştri”, a precizat Marcel Ciolacu.
El a subliniat că vizita sa în Israel reprezintă exprimarea solidarităţii cu poporul israelian, în urma atacurilor teroriste declanşate de Hamas. „Am decis să vin astăzi în Israel deoarece, în astfel de momente dificile, precum cele trăite în prezent de poporul israelian, partenerii şi prietenii trebuie să îşi demonstreze solidaritatea. Societatea românească, comunitatea de israelieni din România şi cea de români din Israel deplâng alături de dumneavoastră, domnul prim-ministru, victimele nevinovate, femei, copii, tineri în floarea vârstei, în urma atacurilor teroriste declanşate de Hamas. Transmit compasiunea noastră pentru toate aceste pierderi de vieţi omeneşti şi pentru numeroşii răniţi, printre care, în mod tragic, s-au regăsit şi cetăţeni de origine română”, a afirmat Ciolacu.
Premierul a punctat că România a condamnat cu fermitate cele întâmplate în Israel în ultimele zile, şi, alături de comunitatea internaţională, solicită eliberarea imediată a tuturor ostaticilor şi persoanelor răpite şi abţinerea de la orice alt act de agresiune, în special împotriva ţintelor civile.
„România a condamnat cu fermitate cele întâmplate în Israel în ultimele zile, nivelul atrocităţilor comise de Hamas, o grupare teroristă care ţine ostatică populaţia palestiniană pentru a satisface interesele sale extremiste. În acest context, Parlamentul României a fost primul for legislativ din rândul statelor democratice care a adoptat în şedinţă comună o declaraţie de solidaritate cu statul israelian. Alături de comunitatea internaţională, România solicită eliberarea imediată a tuturor ostaticilor şi persoanelor răpite şi abţinerea de la orice alt act de agresiune, în special împotriva ţintelor civile „, a declarat Ciolacu.
Şeful Executivului de la Bucureşti a arătat că în discuţiile purtate cu premierul israelian a transmis acestuia că, în faţa atacurilor Hamas, Israelul are dreptul să se apere, în deplin respect cu dreptul umanitar. Totodată, Ciolacu a făcut un apel pentru facilitarea coridoarelor umanitare din Gaza. „Sunt convins că întreaga comunitate internaţională se va implica pentru deschiderea coridoarelor umanitare şi pentru a oferi asistenţă necesară refugiaţilor”, a declarat Ciolacu. De asemenea, el a transmis mulţumiri premierului Netanyahu pentru implicarea autorităţilor israeliene şi pentru sprijinul acordat repatrierii în siguranţă a peste 2.200 de cetăţeni români din Israel. În încheiere, premierul român a reiterat „necesitatea şi urgenţa” unei păci durabile în Orientul Mijlociu. „Şi îmi doresc un efort comun pentru evacuarea în siguranţă a cetăţenilor români din Fâşia Gaza, pentru ca astfel de momente să nu se mai întâmple”, a mai afirmat Ciolacu.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.