
România riscă să se confrunte cu probleme extrem de grave în ceea ce privește sănătatea animalelor, siguranța și securitatea alimentară, din cauza fondurilor insuficiente alocate în acest an pentru implementarea programului strategic de supraveghere, control și eradicare a bolilor la animale, a declarat, joi, pentru AGERPRES, președintele Colegiului Medicilor Veterinari (CMVRO), Viorel Andronie.
‘România riscă să se confrunte cu probleme extrem de grave în ceea ce privește sănătatea animalelor, siguranța și securitatea alimentară, din cauza diminuării bugetului Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) cu 15% față de 2024, atât la creditele bugetare, cât și la creditele de angajament, în special la capitolele care asigură implementarea programului strategic de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om. Prevederile acestui program sunt obligatorii, sunt conforme cu normele europene și internaționale, iar prin implementarea sa România poate să exporte sau să efectueze schimburi intra-comunitare cu animale vii, cu produse de origine animală și non-animală. Numai în aceste condiții România poate să garanteze că animalele sunt sănătoase și că produsele sunt sigure și nu afectează sănătatea oamenilor’, a precizat Andronie.
În opinia sa, ANSVSA are nevoie în anul 2025 de un buget în valoare de un miliard de lei numai pentru realizarea ‘Programului Strategic’, iar prin Legea bugetului pentru 2025 a fost alocată o sumă de aproape trei ori mai mică la acest capitol, respectiv 378,914 milioane de lei. Fondurile sunt cu 28,25% mai mici și față de execuția din anul 2024 (528,172 milioane de lei).
Pentru a înțelege care vor fi consecințele nerealizării programului strategic, președintele CMVRO a transmis un memoriu autorităților în care explică câteva aspecte esențiale din acest domeniu al sănătății animalelor și siguranței alimentare.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.