Comisia de Cultură. Tezaurul dacic și intrarea în Schengen

Comisia de Cultură. Tezaurul dacic și intrarea în Schengen

Mihail Neamțu, președintele Comisiei de Cultură a Camerei Deputaților, spune într-un interviu pentru revista Familia Ortodoxă, că expoziția de la Drents, de unde s-a furat Tezaurul Dacic, a fost parte a „ofertei” României, pentru ca Olanda să accepte intrarea țării în spațiul Schengen.

„Dezbaterile din Comisia de cultură a Camerei Deputaților au scos la iveală, de fapt, câteva elemente șocante. Partidele-sistem (sau cartelul politic aflat la conducere) au numit secretari de stat la Ministerul Culturii fără nicio competență în domeniul patrimoniului. Cine să coordoneze, atunci, acțiunile fostului director al Muzeului Național de Istorie a României care, timp de șase luni de zile, nu a pus olandezilor nicio întrebare despre condițiile de securitate ale expoziției. Dimpotrivă. Expoziția a fost gândită pentru a urgenta intrarea țării noastre în Schengen. E aiuritor!”, a spus Neamțu.

Tezaurul dacic a fost furat de la Muzeul Drents din Olanda pe 25 ianuarie

Muzeul Naţional de Istorie a României şi Ministerul Culturii din România erau notificate în cursul dimineţii de 25 ianuarie că la Muzeul din Drents, Regatul Ţărilor de Jos, în care avea loc expoziţia “Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului şi argintului”, organizată în cooperare cu Muzeul Naţional de Istorie a României, a fost afectat de o explozie.

Și Ambasada României la Haga a fost la rândul ei notificată de MAE olandez.

Partea olandeză oferea asigurări privind un angajament clar şi urgent atât la nivel operaţional cât şi politic în soluţionarea cazului.

La rândul său, premierul Marcel Ciolacu se declara încrezător că partea olandeză îşi va face treaba în cazul furtului.

„Piesele din tezaurul dacic furate de la Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos, trebuie recuperate rapid de autorități și să revină în siguranță în România. Am încredere ca partea olandeză îşi va face treaba și îi vor prinde rapid pe hoți.
Am discutat cu ministrul de Externe, domnul Hurezeanu, și l-am asigurat de întreg sprijinul Guvernului României pentru soluționarea rapidă a situației. Aceste piese de o valoare inestimabilă trebuie să revină cât mai repede în patrimoniul românesc”, a transmis atunci Ciolacu, pe Facebook.

Klaus Iohannis, președinte la acea vreme, a avut și el un schimb de mesaje cu premierul Olandei, Dick Schoof, despre furtul artefactelor dacice din Muzeul Drents.

Premierul olandez, Dick Schoof, îl asigura, tot pe 25 ianuarie, că autoritățile olandeze desfășoară toate demersurile necesare pentru identificarea făptașilor și recuperarea tezaurului.

Înaltul oficial al Regatului Țărilor de Jos și-a exprimat, totodată, profundul regret pentru acest incident fără precedent, cu o semnificație deosebită pentru poporul român.

Iohannis spunea că este extrem de importantă readucerea în siguranță în țară în cel mai scurt timp posibil a exponatelor sustrase, care au o importanță culturală și istorică excepțională pentru patrimoniul românesc.

Aceste obiecte, parte a tezaurului nostru național, sunt mărturii inestimabile ale istoriei și identității noastre, iar dispariția lor are un impact emoțional și simbolic puternic în societate”, preciza Administrația Prezidențială într-un comunicat.

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.