
Autor: Cosmin Pam Matei
România face un pas important în industria sa chimică, cu un proiect care ar putea schimba peisajul agricol al țării. Romgaz, compania de stat românească, vrea să preia Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte chimice din România, afacere deținută de elvețienii de la Ameropa. Aceștia din urmă au decis să vândă compania din cauza creșterii prețurilor la gaze, un cost semnificativ pentru procesul de producție.
Achiziția Azomureș vine într-un context economic favorabil pentru România. Începând din 2027, țara va beneficia de gazele naturale extrase din Marea Neagră, de la proiectul Neptun Deep, ceea ce va asigura nu doar consumul intern, dar și capacitatea de a exporta. Astfel, România ar putea obține o independență energetică semnificativă, ceea ce ar contribui direct la creșterea competitivității industriei de îngrășăminte și agriculturii românești.
Ovidiu Maior, purtătorul de cuvânt al Azomureș, a subliniat importanța reluării producției de îngrășăminte pentru România: „România are resurse naturale, industrie modernă și o agricultură bine dezvoltată, ceea ce reprezintă un avantaj economic și social major pentru viitor.” Acesta a adăugat că, în prezent, compania caută parteneri pentru a relua producția de îngrășăminte, un sector esențial pentru agricultura românească.
Premierul Marcel Ciolacu a confirmat oficial intenția Romgaz de a achiziționa Azomureș, susținând că acest proiect este benefic pentru fermierii români, având potențialul de a reduce costurile pentru producătorii de îngrășăminte din țară și de a sprijini creșterea agriculturii românești. „Avem acum premisele pentru un an agricol foarte bun, iar achiziția Azomureș va consolida această tendință pozitivă”, a declarat Ciolacu în ultima ședință de guvern.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.