Crăciun fericit tuturor! Ce e bine să facem astăzi?

Crăciun fericit tuturor! Ce e bine să facem astăzi?

A venit Crăciunul! Este prima zi din Sărbătorile de Iarnă și cea în care, cel puțin când eram copii, vedeam cât de cuminți am fost peste an. Fiindcă, de cele mai multe ori, cadoul era direct proporțional cu gradul de cumințenie. Crăciunul sau Nașterea Domnului (nașterea lui Iisus Hristos) este o sărbătoare creștină celebrată la 25 decembrie (după Stil nou, în calendarul gregorian) sau 7 ianuarie (după Stil vechi, în calendarul iulian) în fiecare an. Ea face parte din cele 12 praznice împărătești ale bisericilor de rit bizantin.
De la debutul secolului al XX-lea, Crăciunul devine și o sărbătoare laică, sărbătoare celebrată atât de către creștini, cât și de către cei necreștini.
Mulți cercetători consideră că termenul provine din latinescul calatio cu forma sa de acuzativ calationem. La romani, prin calatio se înțelegea convocarea poporului de către preoții păgâni în fiecare zi de întâi a lunii pentru anunțarea sărbătorilor din luna respectivă, și, prin extindere, sărbătoarea în general.
Alți cercetători cred că termenul derivă din etimonul creatio, ziua creării sau a facerii lui Isus.
Crăciunul a început să fie serbat de către creștini pe 25 decembrie după cel puțin trei secole de la începerea misiunii de evanghelizare a apostolilor, anume începând cu secolul al IV-lea în Vest și începând cu cel de-al V-lea secol în Est. Inițial, sărbătoarea nașterii lui Hristos era ținută pe 6 ianuarie, istoricii știind azi că ea se celebra deja în 336 d.C., la Roma.
Factorul pentru care primii creștini au ales datele de 25 decembrie sau 6 ianuarie ca moment al nașterii Fiului lui Dumnezeu are legătură cu faptul că, la aceste date, în lumea romană, germanică și orientală se celebrau diverse date de naștere ale zeilor păgâni.
Cum e cu Bradul și cadourile de Crăciun?
Obiceiul împodobirii bradului de Crăciun provine de la popoarele germanice, însă ușor-ușor, s-a răspândit în restul Europei și apoi în toata lumea. Și așa a devenit clasic. Și tot clasic a devenit și obiceiul de a se împodobi bradul cu bomboane speciale, globuri și ghirlande.
Cât despre tradiția cadourilor din noaptea de 24 decembrie spre 25 decembrie, aceasta ar proveni de la Martin Luther. El  ar fi propagat din anul 1535 aceasta datină numită Christkindl (copilașul Hristos) drept alternativă a obiceiului catolic Nikolaustag (ziua lui Nicolae) de pe 6 decembrie. Scopul lui Martin Luther ar fi fost să trezească interesul copiilor pentru Hristos.
Crăciunul la români
În spațiul românesc, Sărbătoarea Crăciunului este anunțată prin obiceiul copiilor de a merge cu colindul și cu Steaua, pentru a vesti Nașterea Mântuitorului. O altă tradiție românească este „mersul cu icoana”, un fel de colindat care se face de către preoții comunității locale cu icoana Nașterii Domnului, binecuvântându-se casele și creștinii.
Ce e bine să facem astazi
Tradiția spune că în prima dimineață de Crăciun, ar fi bine să ne spălăm cu apă curată din izvor/ fântână în care se pune o monedă de argint și să mâncăm măcar un măr, pentru a fi sănătoși în anul care va urma.
De asemenea, tot astăzi trebuie să mâncăm pește la micul dejun, iar dacă  vrem să avem parte de belșug anul care vine, este indicat să ascultăm colinde încă de dimineață.

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.