
Soiul a fost omologat anul acesta de către Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Drăgăşani, informează AGERPRES.
Cu o istorie ce datează încă de pe vremea geto-dacilor, Podgoria Drăgăşani este renumită acum în special pentru soiurile Negru de Drăgăşani, Crâmpoşie selecţionată, Novac, Sauvignon şi Cabernet Sauvignon, dar şi pentru soiurile de masă, în special strugurii Victoria, o creaţie tot a staţiunii drăgăşenene, din anul 1972, care acum se cultivă în toate colţurile globului, fiind totodată şi cei mai consumaţi struguri de masă din lume.
„Crâmpoşia aromată este un soi care a fost luat în studiu undeva la începutul anilor 2000. A fost continuat de echipa de cercetători de la staţiunea Drăgăşani. Soiul a fost creat de domnul inginer Mărculescu Mircea. Anul acesta l-am omologat şi este în curs de brevetare. Este o hibridare sexuată între Crâmpoşie selecţionată ce a fost creată tot la noi, la staţiunea de la Drăgăşani, şi Muscat de Hamburg. Îşi ia aroma de la creaţia aceasta de hibridare, de la soiul de Muscat de Hamburg. Este un soi foarte valoros şi sper că – şi se va şi întâmpla – o să fie unul dintre cel mai bune soiuri aromate din ţară şi chiar din lume, pot să spun. O să fie la mare căutare. Este un soi pentru obţinerea vinurilor albe aromate de tip muscat de înaltă calitate”, a declarat pentru AGERPRES secretarul ştiinţific al staţiunii vâlcene, Sergiu Gorjan.
El a precizat că staţiunea vâlceană are în prezent la testare, la Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor, încă trei soiuri şi o clonă, pe care speră să le omologheze anul viitor. Tot la Vâlcea, a fost dezvoltată şi o aplicaţie prin care au fost identificate soiurile româneşti vechi din zona Podgorie Drăgăşani pe care acum cercetătorii vâlceni intenţionează să le înmulţească şi să le promoveze.
Foto:Ramona Dinca/AGERPRES
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.