Despre politică şi ură

Despre politică şi ură

Nici nu au trecut bine alegerile locale pentru Primăria Devei și un val neostoit de sudalme, abjecții și invective se revarsă asupra primarului perdant, încă în funcție, pentru următoarele două luni, Florin Oancea.

Toți cei șase ani în care s-a aflat în fruntea municipalității sunt făcuți harcea-parcea iar omul a devenit parcă dintr-o dată un dușman al poporului, un adevărat monstru ce suge sângele devenilor, ce mai, pentru un necunoscător, debarcarea sa din fruntea orașului  apare ca o adevărată sărbătoare publică. Să fim bine înțeleși, Florin Oancea este victima propriei somnolențe, indolențe, izolări și infatuări, înconjurat de tot felul de sfătuitori la fel de ignoranți, poate doar interesați de chiverniseală.

La fel de adevărat este și faptul că acești ani au adus și lucruri bune și mai puțin bune. A nega însă totul și a împroșca numai cu noroi întreaga sa activitate, cu erorile și gafele sale antologice, mi se pare nedemn și nedrept.

De acest uragan de ură beneficiază însă toți oameni politici căzuți în dizgrația votanților. Aș spune că Oancea e o picătură din destinul lui Năstase, Dragnea, Tăriceanu, Orban ori dacă ar fi să ne raportăm la piața locală, Rușanu, Mihai Rudeanu, Mircia Muntean, Petru Mărginean și chiar Mircea Moloț. La rând stau și alți lideri politici județeni, ce mai contează culoarea politică? Același destin din care nimeni nu învață nimic…

Același anturaj de yes-meni gata să sară în foc la primul semn pentru stăpânul bucatelor. Când cineva oferă câțiva arginți în plus fac iute stânga împrejur și își ignoră sau repudiază iute protectorul. Nu-i de mirare că asemenea specimene flămânde se întâlnesc peste tot. Sunt pătrunse de creștinism. Un creștinism latent, freatic. Ce mă intrigă este faptul că ele nu sunt ținute în cușcă deși ar trebui știut că devin brusc periculoase atunci când sunt ținute prea aproape…

Anturajul acesta spongios-libidinos este nelipsit din preajma liderilor politici. Cât îi îndestulezi ești un zeu, când nu le dai destul te sfâșie fără regrete! Trec la următorul stăpân atunci când adulmecă urmele de sânge proaspăt.

De asta ar trebui să fie conștient, în pofida tinereții sale, și noul primar ales, Lucian Rus. Privirile hămesite sunt fără îndoială ațintite cu nerăbdare asupra sa. Mirajul banului public ascute simțurile și le sălbăticește… Ușurătatea și dulceața răgazurilor dintre clipe e pe cale să dispară…

Florin Oancea se retrage din viața publică înconjurat de huiduielile dușmanilor, dar și de respectul devenilor care l-au votat pentru că au considerat că a făcut ceva pentru ei.

Poate că a învățat ceva din aventura asta, ceva care să-i prindă bine într-o viață fără demnități și prieteni falși.

Haita întărâtată de ură rămâne însă pe loc și își așteaptă însetată următoarea victimă.

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.