Director de la Complexul Energetic Oltenia, trimis în judecată de DNA

Director de la Complexul Energetic Oltenia, trimis în judecată de DNA

Directorul Direcției Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), Cătălin-Liviu Stănculescu a fost trimis în judecată într-un dosar instrumentat de DNA. Acesta este acuzat de comiterea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată. Anchetatorii au indicii că Stănculescu a pretins de la un om de afaceri care avea contracte comerciale cu CEO suma de 13.000 de euro, în schimbul influenței pe care pretindea că o are asupra conducerii companiei energetice. Inculpatul i-a promis afaceristului că va determina conducerea complexului să urgenteze plățile către societatea sa. De asemenea, Stănculescu ar fi promis unui angajat dintr-o companie de stat suma de 200.000 de euro, în schimbul atribuirii unui contract de lucrări în valoare de un milion de euro către firma sa.

Redăm mai jos comunicatul transmis de DNA:

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada 25.07.2022 – 23.03.2023, la diferite intervale de timp, inculpatul Stănculescu Cătălin-Liviu, în calitatea menționată, ar fi primit în mod direct, pentru sine, suma totală de 13.000 euro de la administratorul unei societăți comerciale aflate în raporturi contractuale cu CEO (martor în cauză), lăsând să se creadă că ar avea influență asupra Directoratului CEO, cu atribuții în aprobarea plăților, și că îi va determina pe aceștia să urgenteze plata facturilor emise de societatea omului de afaceri într-un termen cât mai scurt de la data emiterii lor.

Anterior, pe parcursul urmăririi penale, s-au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu trei inculpați.

1. În cazul unuia dintre ei, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, a fost stabilită o pedeapsă cu închisoarea de 2 (doi) ani și 8 (opt) luni suspendată sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 (trei) ani și 6 (trei) luni.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 06.01.2024, în municipiul București, inculpatul a promis unei persoane din conducerea unei companii de stat (martor în cauză) suma de 200.000 de euro în legătură cu atribuirea către societatea inculpatului, în condiții neconcurențiale, a unui contract în valoare de 1.000.000 euro, având ca obiect lucrări de demolare și gestionare deșeuri. Cu aceeași ocazie, inculpatul i-a indicat martorului și modalitatea prin care urma să intre în posesia contractului, respectiv: trucarea procedurii de achiziție prin inserarea în caietul de sarcini a unor cerințe preferențiale, care să avantajeze societatea inculpatului cu care acesta intenționa să se înscrie în procedură și transmiterea de către inculpat a altor oferte cu un preț mai mari față de cel al societății cu care intenționa să câștige procedura.

2. În cazul celorlalți doi inculpați au fost aplicate pedepse cu închisoarea de 4 (patru) luni, suspendate sub supraveghere pe durata unor termene de supraveghere de 2 (doi) ani, pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, respectiv instigare la săvârșirea acestei infracțiuni.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Unul dintre inculpați, angajat al unei societăți comerciale administrată de celălalt inculpat, la instigarea acestuia din urmă, ar fi falsificat sub aspectul datei o factură și o comandă de produse pe care apoi le-ar fi trimis la o companie de stat, cu care societatea se afla în raporturi comerciale, în scopul evitării plății unor penalități de întârziere și încheierii unei tranzacții extrajudiciare.

Toți cei 3 inculpați care au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției au fost obligați la prestarea unei munci neremunerate, în folosul comunității, pe perioade de 120, respectiv 60 zile.

În cauză s-a instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra sumei de 13.000 euro aparținând inculpatului Stănculescu Cătălin Liviu.

Dosarele de urmărire penală privind pe cei 3 (trei) inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul București, iar dosarul cauzei privindu-l pe inculpatul Stănculescu Cătălin Liviu a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Sursa foto: GorjOnline

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.