Drumul spre iad e pavat cu piatră cubică la Orăștie

Drumul spre iad e pavat cu piatră cubică la Orăștie

Toată tărășenia a pornit deodată cu începerea lucrărilor de reabilitare a centrului istoric al Orăștiei, la jumătatea lunii iunie 2021, când un imobil de pe strada Vlaicu a început să se miște zile la rând ca la cutremur. Demersurile proprietarilor către șleahta bugetară au fost multe și în zadar.

”Trebuie să menționez că pe o stradă cu case din jumătatea secolului XIX (fără așa zisa fundație), să deviezi întreg traficul dinspre și spre: Centru-Costești; Centru-Romos și tot ce duce înspre zonele Plafar, Piață, Zăvoi, etc, este pur și simplu aberant și lipsit de rațiune. Orice studiu de impact din punct de vedere al traficului ar fi zis „INTERZIS”. Ceea ce mă face să cred că acele studii (deși le-am tot cerut de la Primărie) nu există”, avertizează proprietarii care se luptă de trei ani cu birocrația sistemului ca să-și salveze casa și traiul de zi cu zi.

Disciplina sinecuriștilor de stat

În septembrie 2021, Cristina Orghici a cerut Inspectoratului Județean în Construcții (IJC) Hunedoara să intervină asupra lucrărilor care îi distrug casa de pe strada Aurel Vlaicu nr. 9 din Orăștie. Radu Igna, un fost viceprimar PSD instalat la șefia instituției care se ocupă cu disciplina în construcții, nici măcar nu a verificat petiția, ci a redirecționat-o la Primărie, adică la beneficiarul care a comandat lucrarea. Să decidă ei dacă se respectă ”disciplina în construcții”.

„Utilajele folosite la lucrările executate au fost de mică capacitate, adecvate cu gabaritul străzii, nivelul vibrațiilor fiind minim, necesar pentru atingerea gradului de compactare în conformitate cu categoria de drum proiectată și cu nivelul de trafic. În urma înlocuirii rețelei de canalizare menajeră stradală, au fost înlocuite racordurile de canalizare la proprietăți pe strada Aurel Vlaicu. Fundația porții de acces menționată în petiție, se află în afara limitei de aplicare a proiectului fiind situat pe direcția racordului de canalizare existent. Prin refacerea racordului la canalizarea menajeră, era necesară coborârea cotei de pozare a conductei și s-a optat pentru ocolirea fundației respective. Problemele semnalate au fost aduse la cunoștință constructorului, eventualele daune produse în timpul executării lucrărilor, urmând a fi suportate de către acesta”, se arată în răspunsul Primăriei Orăștie.

În timp ce conțopiștii statului împingeau hârtii de la unii la alții, proprietatea omului continua să se degradeze din cauza lucrărilor. Sunt case vechi care nu au fundație din beton (nu era inventat cimentul la 1840 când a fost făcută casa), așa că orice mică distrugere în fundație afectează grav securitatea întregului imobil. Proprietarii și-au reparat singuri stricăciunile produse de constructori, înainte să se huluie casa pe ei, dar au continuat să ceară intervenția celor plătiți (regește!) să ne apere bunurile și viața.

Mulți borfași în slujba țării

Povestea micuței străzi din Orăștie a ajuns, în 2023, până la Palatul Victoria, pe biroul premierului Ciucă și la Ministerul de Interne, de unde petițiile au fost redirecționate (cum altfel?!) către Prefectura Hunedoara care le-a reorientat către IJP Hunedoara. Trecuseră doi ani de la apariția primelor fisuri și imobilul de pe strada Vlaicu continua să se degradeze. Casa se macină și după terminarea lucrărilor din cauza că asfaltul străzii a fost înlocuit cu piatră cubică, iar vibrațiile produse de traficul intens scutură imobilul din toate încheieturile.

Proprietarii cereau măsuri de trafic pentru stoparea vibrațiilor. Și din nou intervine circuitul hârtiilor.

„Pentru implementarea unor astfel de măsuri este necesar întocmirea de către comisia de specialitate din cadrul Unității Administrativ Teritoriale – Municipiul Orăștie, a unui raport care, va sta la baza emiterii unui proiect de hotărâre ce va conține referatul de aprobare prin care se propune reglementarea circulației pe anumite străzi, ulițe ori drumuri de interes local din administrarea unită/ii administrativ- teritoriale. După ce prin Hotărârea Consiliului Local se aprobă noile reglementări, proiectul de resistematizare a circulației rutiere pe anumite sectoare de drum va fi înaintat spre avizare Serviciului Rutier. Conform prevederilor art. 35 alin (1) din Ordonanța de Urgență 195/2002, privind circulația pe drumurile publice cu modificările și completările ulterioare, participanții la trafic trebuie să aibă un comportament care să nu afecteze fluența și siguranța circulației, să nu pună în pericol viața sau integritatea corporală a persoanelor și să nu aducă prejudicii proprietății publice ori private, sens în care în limita resurselor umane alocate, polițiștii rutieri din cadrul Poliției Mun. Orăștie vor cuprinde în itinerariul de patrulare și această stradă”, răspunde Teodosiu Mugurel Viorel, la vremea respectivă adjunct al șefului IPJ Hunedoara.

Legea apără proprietatea privată, dar aplicarea ei zădărnicește orice speranță. Cei care au avut măcar o dată în viață de-a face cu aparatul birocratic al statului bugetar mamut înțeleg cum merg lucrurile. Uneori ai sentimentul că toată puzderia de sinecuriști e angajată în sistemul public doar pentru a spulbera orice urmă de responsabilitate. Petițiile se pierd în labirintul bugetar ca o flegmă în oceanul planetar.

Hârtiile lor nu se potrivesc cu realitatea noastră

Văzând lipsa de reacție a ”autorităților”, proprietara a depus o nouă petiție la Inspectoratul Județean în Construcții Hunedoara, în luna ianuarie a anului 2024. Bineînțeles, și această petiție a fost redirecționată către Primăria Orăștie, fără nicio verificare în teren.

”Referitor la apariția fisurilor la clădire, cauzele pot fi determinate doar în urma unei expertize tehnice întocmită de un expert tehnic atestat, în funcție de concluziile căreia urmează a fi dispuse măsurile ce se impun”, este răspunsul IJC Hunedoara.

Pentru ce mai plătim o gloată de inspectori, dacă disciplina în construcții trebuie să o probeze reclamantul pe propria cheltuială, angajând experți atestați?

Imagini cu fundația de sub poartă

Primăria Orăștie, beneficiarul care a comandat plantarea de piatră cubică, se spală pe mâini ca Inspecția de Stat în Construcții.

Iată și o parte din răspunsul celor de la Primărie:

  • în urma verificărilor la fața locului, precizăm că natura fisurilor existente în interiorul locuinței, se pot determina în baza unei expertize tehnice întocmită de către un expert tehnic atestat
  • administrația publică locală nu deține aparatură și specialiști pentru determinarea vibrațiilor și măsurarea zgomotului
  • ținând seama de împrejurări și de intensitatea circulației, administratorul drumului, cu avizul poliției rutiere, poate stabili și limite de viteză inferioare, dar nu mai puțin de 30 km/h pentru toate autovehiculele
  • în acest sens, pentru reducerea vitezei de circulație a autovehiculelor din zona menționată de dumneavoastră, respectiv strada Aurel Vlaicu, au fost montate indicatoare de circulație pentru limitarea vitezei de circulație auto până la 30 km/h
  • pentru depistarea vehiculelor care nu respectă limita de 3,50 tone, vom lua în calcul amplasarea unor camere de supraveghere în zona respectivă

Pe hârtie pare că s-a mișcat ceva. În realitate proprietarii trăiesc coșmarul zonelor bântuite de cutremur.

”… căci piatra, orișicât de tare, se macină și trece stând”

La o zi după ”locale”, Cristina Orghici a început un protest în fața Primăriei. A așteptat să treacă alegerile tocmai pentru a nu fi suspectată că face jocuri politice.

Polițiștii angajați de primărie au încercat să o alunge pe motiv că nu ar avea autorizație de protest, deși ea își anunțase în scris intenția încă din data de 3 iunie. În cea de a doua zi de protest femeia a primit un răspuns de la juristul primăriei care o îndeamnă să protesteze pașnic: „… vă comunicăm că, prin adresa noastră nr.8161/11.06.2024 i s-a comunicat d-șoarei Orghici Cristina, faptul că pe timpul desfășurării protestului să se respecte prevederile Legii nr.60/1991 și să manifeste în mod pașnic”. Atât.

Contactat de noi, primarul Ovidiu Bălan spune că din punctul său de vedere proiectul este perfect legal și nu are de ce să își facă probleme. Bălan mai spune că și în cazul în care ar vrea să intervină, nu poate fiindcă străzile sunt în custodia constructorului până la finalizarea lucrărilor, nu se știe când. Deocamdată nu poate preciza o dată de recepționare a execuției.

În tot acest timp, casa de pe strada Aurel Vlaicu nr. 9 se macină în același ritm cu nervii locatarilor care trebuie să suporte vibrațiile din trafic. Mai ales pe cele provocate de beizadelele Orăștiei care se zbenguie noaptea cu ATV-uri, fără frică de nimeni  – că de aia sunt beizadele…

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.