
Șoim Cons, firma de construcții a Primăriei Șoimuș, a intrat în insolvență. Asta, după ce, în ultimii patru ani (2020 – 2023) a rulat peste 32 de milioane lei și a înregistrat datorii uriașe. Surse din primărie spun că, inițial, s-a dorit falimentul, iar odată cu dispariția societății ar dispărea și urma învârtelilor.
Tribunalul Hunedoara a admis cererea de intrare în insolvență, formulată de Consiliul Local Șoimuș și a dispus următoarele:
„Admite cererea formulată de societatea debitoare Şoim Cons SRL, şi în consecinţă: Dispune deschiderea procedurii generale de insolvenţă împotriva debitorului Şoim Cons SRL. Desemnează administrator judiciar provizoriu pe Insolvent Consult IPURL (…). Fixează termenul limită pentru depunerea creanţelor la 15.11.2024. Fixează termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor la 05.12.2024. Contestaţiile la tabel se pot depune în 7 zile de la publicare în Buletinul procedurilor de insolvenţă. Fixează termenul pentru afişarea tabelului definitiv al creanţelor la 30.12.2024. Fixează data şedinţei adunării creditorilor la data de 10.12.2024 ora 12,00 la sediul Tribunalului Hunedoara şi convoacă creditorii debitorului. (…) Fixează termenul limită pentru întocmirea raportul privind cauzele şi împrejurările care au dus la apariţia stării de insolvenţă a societăţii debitoare la data de 12.11.2024. Fixează termenul limită pentru inventarierea bunurilor din averea debitorului la data de 02.12.2024”, se arată în hotărârea Tribunalului Hunedoara.
Firma cu capital de stat, Șoim Cons, are ca obiect de activitate „Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”. Sediul firmei se află în clădirea fostului dispensar din satul Păuliș, dar nu există vreun panou informativ cu numele acesteea. Tot acolo au funcționat dispensarul veterinar și căminul cultural din localitate. În prezent, în curtea imobilului, totul e vraiște, fiind plină de stive de materiale de construcții, tuburi de canalizare sau betoniere.
Înființată în 2010, societatea a avut o cifră de afaceri modestă (12.500 lei) și un număr mic de șapte salariați. În 2012, după ce Mihai Irimie câștigă primul mandat de primar, sumele rulate prin Soim Cons SRL au crescut ca pe drojdii. Societatea își mărește bugetul de zeci de mii de ori (480.080 lei), iar numărul angajaților de cinci ori. Ca, ulterior, în 2013, cu un buget dublu (936.993), Șoim Cons să declare ZERO angajați (?!).
În continuare, sumele rulate prin intermediul firmei variază de la un an la altul, până în 2020, când cresc aiuritor. În anul menționat, Soim Cons înregistrează o cifră de afaceri de 6,9 milioane de lei, iar în 2024 ajunge la 9,2 milioane de lei.
În total, între 2020 – 2023, prin firma primăriei s-au tocat 32 de milioane de lei (fără sumele cheltuite în 2024), bani care nu se regăsesc în nicio investiție serioasă de pe raza comunei. Mai grav de atât, lucrările care s-au făcut sunt de mântuială, un exemplu elocvent fiind asfaltările din satul Sulighete, unde iarba crește prin stratul de binder.Mihai Irimie susține că s-a cerut insolvența firmei pentru reorganizarea activității, fiind încheiate proiectele pe care le-a executat. Mai exact, pentru a putea concedia o parte dintre angajații de care nu mai este nevoie (?!).
„S-a cerut un plan de reorganizare a societății Șoim Cons datorită faptului că lucrările și o parte din personal vor trebui reduse. Am cerut un plan de reorganizare fără să cerem intrarea în faliment. Este reorganizarea firmei. Nu se poate face un plan de reorganizare fără să se intre în insolvență. S-au făcut lucrări de apă și canalizare, lucrări la drumuri, întreținere, deszăpezire. Cele mai mari lucrări au fost pe apă-canal și, acum, finalizându-se, trebuie să intre într-un plan de reorganizare”, a declarat Mihai Irimie.
Acesta a negat că ar avea în plan falimentarea firmei, susținând că dorește doar reorganizarea ei prin intermediul insolvenței. Primarul Irimie a mai spus că Soim Cons are de încasat bani de la Ministerul Dezvoltării, în contul datoriilor înregistrate de către societate.
Întrebat dacă este mulțumit de lucrările de asfaltare din satul Sulighete, unde asfaltul a „înverzit” și s-a deteriorat, deja, acesta a contrazis ceea ce a afirmat anterior, precum că proiectele derulate prin Soim Cons sunt încheiate:
„A fost pus doar primul strat de asfalt, sunt mulțumit (n.r. de calitatea lucrărilor), nu sunt probleme cu acea lucrare. Crește iarba prin asfalt…? A fost pus primul strat de binder de anul trecut. Probabil că sunt unele zone unde sunt probleme, dar acelea se vor remedia, LUCRAREA NU ESTE FINALIZATĂ.”
În altă ordine de idei, Codul Muncii prevede, la Art. 58, modalitatea de concediere colectivă a salariaților, nefiind nicidecum condiționată de insolvența firmei.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.