Emoții, speranță și performanță. Început de an școlar la Deva

Emoții, speranță și performanță. Început de an școlar la Deva

E forfotă mare astăzi, în prima zi de școală, în orașele și satele județului. Copii, părinți și dascăli au „invadat” curțile și sălile de clasă ale școlilor, aducând cu ei bucuria revederii după vacanța mare și speranțele unui nou început. Pentru cei mai mici dintre învățăcei este pentru prima dată când pășesc în Universul Educației. Au buchete de flori în mâini, hăinuțe colorate și ghiozdane în care poartă „povara” de omuleți responsabili. Emoțiile mai puternice sunt ale părinților. Se citesc în priviri, în gesturile ocrotitoare cu care îi conduc spre sălile de clasă.

La Deva, anul școlar 2024 – 2025 a început cu momente festive organizate în fiecare unitate de învățământ. 

Directorul Colegiului Național „Decebal” prof. dr. Florin Ilieș a declarat că școala pe care o conduce s-a pregătit minuțios pentru a-i reprimi pe elevi la cursuri. Sălile de clasă au fost dotate cu tehnologie nouă, de ultimă generație, printr-un program cu finanțare europeană.

„De fiecare dată, luna septembrie aduce cu ea emoțiile începutului de an școlar, când ne reîntâlnim cu foști elevi, cu părinții acestora dar și cu cei mai mici, care pășesc în clasa pregătitoare sau în clasa a V-a și mulți elevi care vin în clasa a IX-a. Fiecare an are ceva special, fiecare an are alte așteptări. Și anul acesta întâmpinăm elevii cu o bază materială bine pusă la punct. Zilele trecute am primit echipamente IT de ultimă generație, laboratoare de informatică, table interactive, camere video, de multe milioane de lei prin PNRR (Programul Național de Redresare și Reziliență). Acestea sunt doar câteva dintre echipamentele noi care se vor regăsi în sălile de clasă. De asemenea întâmpinăm elevii cu profesori noi, care vin în școala noastră și credem că împreună vom avea rezultate bune la sfârșit de an școlar”, a declarat prof. dr. Florin Ilieș, directorul celui mai performant liceu din județ. 

Printre decebaliști se numără și câțiva elevi ale căror familii s-au întors din străinătate. Aceștia primesc o atenție deosebită din partea colectivului profesoral, astfel încât, la finalul studiilor să aibă aceleași cunoștințe ca și colegii lor care au frecventat colegiul devean, fără întrerupere.

„În acest an s-au întors multe familii din străinătate, cred că ne apropiem de 10 elevi care, în ultimele trei – patru săptămâni, s-au reîntors în țară. O parte dintre ei aveau studiile începute în România, le-au întrerupt, le-au continuat în Germania sau Anglia. Și, acum, s-au reîntors. Pentru toți acești elevi am asigurat locuri, avem o atenție deosebită pentru integrarea lor în efectivele de elevi, pentru recuperarea cunoștințelor, încât la sfârșitul claselor a VIII-a sau a XII-a să aibă și ei aceeași performanță ca elevii care urmează învățământul aici, în școala noastră”, a explicat directorul Colegiului Național „Decebal”. 

Prof. dr. Florin Ilieș ne-a oferit date optimiste în ceea ce privește „migrația creierelor” din România. Acesta susține că sunt puțini absolvenți ai Colegiului Decebal care își continuă studiile universitare în străinătate.

Întrebat dacă România îi poate păstra acasă pe absolvenții de „Decebal”, directorul colegiului a răspuns afirmativ, fără nicio ezitare: „Eu cred că da! Să știți că nu sunt foarte mulți, sunt puțini elevi care continuă studiile în străinătate. Cei mai mulți elevi, peste 90 – 95 la sută dintre absolvenții noștri vor urma cursurile învățământului superior în România. Să știți că ei beneficiază de o consiliere eficientă și noi le explicăm atât elevilor cât și părinților că România are universități performante. Aici se pot forma și pot performa, iar în cadrul acestor universități ei vor găsi programe de studii în străinătate. Vor putea face masterate, vor putea face doctorate, dar se vor întoarce în țară pentru că România are nevoie de oameni buni, de specialiști, de profesori, de medici. Și cred că acesta este drumul firesc”, a subliniat prof. dr. Floirn Ilieș.

La ceremonia de deschidere a noului an școlar de la Colegiul Național „Decebal” au participat deputatul Vetuța Stănescu, prefectul județului Hunedoara Doris Visirin, precum și reprezentanți ai unor instituții județene. Delegația oficială a participat, apoi, la deschiderea anului școlar de la Colegiul Național „Regina Maria” Deva, unde curtea interioară a școlii a devenit neîncăpătoare pentru miile de elevi și părinți veniți la festivitate.

 

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.