CulturăFarmacistul hunedorean GEORGE CUTEAN din Dobra, corifeu al Marii Uniri din 1918  și membru al Ordinului Masonic Român

Farmacistul hunedorean GEORGE CUTEAN din Dobra, corifeu al Marii Uniri din 1918  și membru al Ordinului Masonic Român

Pe parcursul istoriei sale, civilizația umană și-a urmat calea către progres, prin intermediul elitelor. Rolul elitei, din orice domeniu, fie că ne referim la excelență sau performanță, a fost și rămâne unul hotărâtor, pe palierul dezvoltării societății omenești.

Având oarecari filiații cu breslele meșteșugărești sau cu corporațiile profesionale medievale, încă din zorii Secolului Luminilor, Francmasoneria și-a asumat misiunea de a coagula, în „ateliere de lucru” discrete, elitele cu vederi progresiste din varii domenii, pe coordonatele Libertății, Egalității și Fraternității. De asemenea, prin perfecționarea morală și profesională a individului, avea de câștigat întregul ansamblu social, de vreme ce omul liber constituie „cărămida” marelui edificiu sau „templu” al umanității.

Pe teritoriul României, cele dintâi conexiuni cu Francmasoneria universală datează încă din prima jumătate a secolului al XVIII-lea. Despre tradițiile istorice ale Masoneriei speculative în Județul Hunedoara am căutat mărturii, pe care le-am publicat odinioară, într-un studiu preliminar, apărut în paginile revistei „Perspective istorice” (nr. 7/2013), periodic editat sub egida Asociației Profesorilor de Istorie din România „Clio” – Filiala Județului Hunedoara.

Însă, a rămas aproape necunoscută efigia medicului și farmacistului George Cutean din Dobra, corifeu al Marii Uniri din 1918 și membru al Ordinului Masonic Român.

Acesta s-a născut în localitatea Dobra, din Comitatul Hunedoarei, în ziua de 9 iunie 1886, în familia farmacistului Aurel Cutean. Tatăl său s-a afirmat în planul luptei politice pentru emanciparea națională a românilor din Transilvania, participând ca delegat, la Conferința Partidului Național Român, ținută în anul 1887, la Sibiu. Totodată, „Analele Asociațiunii pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român din Transilvania” îl menționează ca membru al „ASTRA”.

Dobra la începutul secolului XX

Primii ani de școală i-a urmat, la Dobra și la Deva. Călăuzit de modelul profesional al tatălui, tânărul George Cutean a absolvit Facultatea de Farmacie din Budapesta, obținând titlul de „Magistru în Farmacie”. După aceea, s-a stabilit în Țara Bârsei, la Zărnești, unde și-a deschis o farmacie. Pe durata Primului Război Mondial (1914-1918), a fost mobilizat ca „locotenent farmacist”.

Reîntors de pe front, în toamna anului 1918, s-a înrolat ca membru în Garda Națională Română din Zărnești. Într-un atare context, la data de 25 noiembrie 1918, Adunarea Ofițerilor și Soldaților Gardiști Români din Secția Zărnești îl alegea, pe „Locotenentul-farmacist George Cutean” ca delegat cu Credențional „…la Marea Adunare Națională, ce se va ținea la Alba-Iulia…, având a contribui cu votul… la deciderea asupra sorții viitoare a neamului românesc din Transilvania, Ungaria și Banatul Timișan”. Ulterior, s-a implicat în organizarea aprovizionării cu produse farmaceutice a Gărzilor Naționale Române, pe fondul proliferării Gripei Spaniole.

Credenționalul prin care locotenentul farmacist George Cutean era delegat la Marea Unire

Istoricul Horia Nestorescu-Bălcești a descoperit un izvor istoric, în arhiva „Grande Orient de France” („Marele Orient al Franței”), care atestă apartenența farmacistului de origine hunedoreană George Cutean la Ordinul Masonic Român. Este vorba despre o scrisoare a Lojii „Unirea” București către Marele Orient al Franței, datată la 26 mai 1924.

Documentul relevă faptul că George Cutean solicitase să facă parte din Francmasonerie, fiind recomandat de Cercul masonic „Aurora” din Brașov, respectiv de Voicu Nițescu și Caius Brediceanu.

Cercul masonic „Aurora” din Brașov funcționa, încă de prin anul 1899, sub Ritul ioanit. De remarcat că, atât Caius Brediceanu, cât și Voicu Nițescu avuseseră unele însărcinări din partea Regatului României, la Conferința de Pace de la Paris, acolo unde s-a ratificat, în plan internațional, Marea Unire. Ambii fuseseră inițiați în Francmasonerie, în Loja „Ernest Renan” din Paris. În plus, medicinistul George Cutean îl cunoștea pe Voicu Nițescu, afirmat ca avocat și om politic, în părțile Brașovului. De asemenea, în anul 1924, Loja „Aurora” din Brașov era parte componentă a Marii Loji Simbolice din România, alături de Lojile „Hunyadi” din Deva și „Valea Jiului” din Petroșani.

 

 

În primăvara anului 1924, dobreanul George Cutean era inițiat în Francmasonerie, sub acoperământul Lojei „Unirea” din București, de sub obediența regulară a Marelui Orient al Franței. În acea epocă, insuflată de Jean Pangal, Loja „Unirea” dorea „o putere Masonică Națională Suverană”, respectiv crearea unei Mari Loji Naționale a României. În anii care au urmat, George Cutean ar fi activat în cadrul Lojei „Dreptatea” din Brașov din Marele Orient al României.

Jean Pangal, conducător al Fracmasoneriei Regulare din România în perioada interbelică

În viața profană, în perioada interbelică, George Cutean avea deschisă o farmacie la Brașov, pe Strada Lungă. Prin 1940, fusese înregistrată echivalarea diplomei sale de la Universitatea din Budapesta. Pentru o scurtă perioadă de timp, în 1931-1932, a îndeplinit și demnitatea de prefect al Brașovului, sub premierul Nicolae Iorga.

Fără a epata în vreun fel, destinul discret al farmacistului cu obârșie hunedoreană George Cutean ilustrează principiul „lucrului bine făcut” în serviciul întregii comunități sociale din care acesta a făcut parte, ceea ce, în esență, relevă valențele patriotismului veritabil.

……………………..

(Resurse bibliografice: Arhiva Marii Loji Naționale Unite a României; Arhiva specială a Muzeului Național al Unirii din Alba-Iulia; „Țara Bârsei”, an IV, nr. 4/1932; Florea Marin, Medicii și Marea Unire, Târgu-Mureș, 1993; Samuel Izsak, Farmaciști români din Transilvania și Banat, în „Acta Musei Napocensis”, XIX/1982; Horia Nestorescu-Bălcești, Ordinul Masonic Român, 1993; Idem, Enciclopedia ilustrată a Francmasoneriei din România, vol. I-III, București, 2005).

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.