CulturăFrescele de pe zidurile Castelului Corvinilor, restaurate

Frescele de pe zidurile Castelului Corvinilor, restaurate

O echipă de restauratori lucrează, în aceste zile, la restaurarea frescelor de pe zidurile Castelului Corvinilor. Picturile murale au o vechime de aproximativ 400 de ani și au fost „ascunse” sub straturile de tencuială care au fost aplicate, de-a lungul timpului, pe zidurile monumentului istoric.

„De câteva zile, o echipă de specialişti în domeniu (restauratori atestaţi) a demarat restaurarea frescelor existente pe arcadele din latura vestică a Sălii Dietei. Restauratorii au de făcut o muncă extrem de migăloasă pentru că frescele originale (de secol XVII) se află sub mai multe straturi de tencuială aplicate succesiv până în secolul al XIX-lea. În paralel, se montează schelele şi pentru restaurarea frescei exterioare a Turnului Buzdugan”, a transmis Primăria Hunedoara.

Autoritățile locale ale Hunedoara au mai precizat că la Castelul Corvinilor este în plină desfăşurare o a doua etapă amplă de lucrări de restaurare, conservare şi punere în valoare. Lucrările se desfășoară în cadrul unui proiect cofinanţat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, câştigat de Primăria Hunedoara, în valoare totală de 6,6 milioane de euro.

„Prima etapă a întregului demers de restaurare a avut loc în perioada 2020 – 2024, în baza unui alt proiect cu finanţare europeană nerambursabilă, în valoare de aproximativ 5 milioane de euro, derulat cu sprijinul ADR Vest. În acest al doilea proiect sunt cuprinse lucrări importante care nu au putut fi incluse în prima etapă, de exemplu refacerea podurilor de acces, curăţarea fântânii din curtea interioară, restaurarea «Cavalerului» din vârful Turnului Buzdugan, reabilitarea acoperişurilor (acolo unde nu sunt încă reabilitate) sau restaurarea frescelor”, au conchis reprezentanții primăriei. 

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.