
Stațiunea balneo-climaterică Geoagiu-Băi, județul Hunedoara, își pregătește traseele pe care turiștii le vor vizita acest sezon estival cu o nouă înfățișare. Așa că-n zile ce ne despart de începutul sezonului turistic edilitatea din orașul Geoagiu, de care aparține stațiunea, face o serie de lucrări, din bugetul propriu, pentru curățarea și amenajarea traseelor din interiorul stațiunii, iluminat public, amplasare de bănci și coșuri menajere și altele.
Poveștile sunt multe și fără a fi sprijinite de vreo dovadă. De la aurul lui Decebal la Tezaurul Împărătesei Maria Tereza sau comorile hoților, multe sunt născocelile minților hodinite despre loc care îl fac pe turistul aflat la Geoagiu-Băi să vrea să ajungă la Grota Haiducilor.
Amenajări și punere în valoare, însă nu cu afectarea iremediabilă a urmelor arheologice
Cercetătorul științific dr Mihai Căstăian atrăgea atenția, prin peții, organelor abilitate asupra acestor lucrări: „Pe teritoriul UAT Geoagiu în localitatea Geoagiu Băi pe Valea Clocota la grota Haiducilor, se execută lucrări de construire care afectează iremediabil urme arheologice reperate care fac parte din patrimoniul cultural național de către angajați ai Primăriei orașului Geoagiu cu un utilaj mecanic de tip buldoexcavator. Materialul săpat și împrăștiat în faţă intrării peșterii conține ceramică preistorică și medievală, urmă de vetre de foc și cărbune de lemn”, scrie Căstăian, iar pentru certificare se poate vedea fotografia de mai jos.
„După mulți ani și procese aleea ce duce din parcul stațiunii spre Grotă a fost redeschisă, fiind din nou accesibilă turiștilor și localnicilor. Așa că, împreună cu consiliul local Geoagiu, am hotărât să reamenajăm zona, să punem pietriș pe drumul de acces, să aducem iluminatul public și să igienizăm locul ce s-a transformat în groapa de gunoi, iar interiorul grotei Haiducilor în WC-u”, spune Ovidiu Vlad, primarul orașului Geoagiu, pentru Cotidianul.
„Tratative” și păreri
Mihai Căstăian mai precizează: „Situl are cod RAN și este cunoscut în bibliografia de specialitate apare în Repertoriul Arheologic al județului Hunedoara, precum și în lucrări de specialitate. în mod legiuit această așezare preistorică ar trebui să fie evidențiată și în Planul de Urbanism General al localităţii. Există suspiciuni rezonabile că lucrările se desfășoară fără proiect, fără Autorizare de construire și fără avizele DJC Hunedoara reprezentând o intervenție neautorizată care se încadrează sub aspect penal la infracțiunea de Distrugere, conform art. 253 alin. (3), Cod penal.”
Nu aceiași este și părerea autorităților locale, reprezentate, la fața locului, prin viceprimarul orașului, Ovidiu-Marian Boldor, însoțit de mai multe persoane, care susține că lucrarea este avizată. Discuția, spumoasă și presărată cu ridicări de ton din partea unuia dintre cei ajunși cu viceprimarul, nu o redau fiind posibil ca memoria să-mi joace feste. Însă conversația telefonică cu primarul, Ovidiu Vlad scoate la lumină fie neștiința angajaților fie delăsarea lor.
Primarul spune: „Am întrebat pe cei ce se ocupă de aceste aspecte la compartimentul de specialitate al primăriei iar aceștia au zis că Grota Haiducilor, nu este inclusă Repertoriul Arheologic al județului Hunedoara, așa că ne-am văzut de treabă. Acum am OPRIT LUCRĂRILE până vom avea o decizie oficială pentru a ști ce trebuie să face pentru distruge dovezile arheologice care fac parte din patrimoniul nostru cultural și a nu exceda legile țării.”, a mai spus, telefonic, Ovidiu Vlad.
Fotografii din 31 martie 2025
Mare păcat că se mai întâmplă astfel de distrugeri sle patrimoniului arheologic sub privirile autorităților locale, într-un sit înregistrat de Ministerul Culturii în RAN (Repertoriul arheologic național) și cunoscut oricărui om cu minimă cultură istorică după publicarea sa, prin grija domnului profesor Sabin Adrian Luca, în Repertoriul Arheologic al județului Hunedoara. Mereu sub același pretext al „igienizării” al „amenajării turistice” se distrug ireversibil și iremediabil valori istorice cu care dealtfel acelorași politicieni locali le place să se mândrească și să le trâmbițeze atunci când dau bine…