CulturăHunedoara îşi etalează trecutul printr-un catalog de excepţie

Hunedoara îşi etalează trecutul printr-un catalog de excepţie

Muzeului Civilizației Dacice și Romane scoate pe piaţă un catalog cu cele mai reprezentative piese din colecția de arheologie a judeţului Hunedoara. Lucrarea realizată în condiţii grafice excelente a fost concepută de Cătălin Rişcuţa, editorul catalogului, dar este rezultatul unui efort colectiv şi a colaborării dintre specialiștii muzeului – arheologi, restauratori, conservatori.

Catalogul „Piese reprezentative din colecția de arheologie a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva” figura pe agenda Congresului Internațional de Tracologie, manifestare științifică de prestigiu care trebuia să se desfășoare la Deva în primăvara anului 2020. Pandemia Covid-19 a împiedicat însă desfășurarea congresului. Din aceeași cauză, catalogul văzut doar acum lumina tiparului.

„Catalogul constituie rodul activității de colecționare, achiziție, cercetare științifică, restaurare și conservare, de aproape un secol și jumătate, a vestigiilor arheologice din ținutul hunedorean, iar Muzeul Civilizației Dacice și Romane este depozitarul acestei valoroase moșteniri istorice. Este pentru prima dată când unele dintre cele mai reprezentative artefacte arheologice aflate în colecția muzeului devean sunt reunite într-un volum tipărit bilingv, respectiv în română și engleză. Prin realizarea acestei lucrări am dorit să oferim specialiștilor în domeniu un instrument de lucru util, iar publicului larg o imagine de ansamblu a patrimoniului arheologic gestionat de muzeu”, ne relatează Cătălin Rişcuţa, șef serviciu Arheologie în cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.

În mod evident, colecțiile muzeului din Deva și, implicit, acest catalog, nu pot ilustra în chip plenar diversitatea și valoarea patrimoniului arheologic al ținutului hunedorean. Evoluția istorică, politică și administrativă a acestui spațiu a făcut ca numeroase bunuri culturale să îmbogățească alte colecții muzeale, explică arheologul dr. Cătălin Rişcuţa.

Cu toate acestea, Muzeul din Deva are o colecţie impresionantă de piese, iar povestea lor este spusă în lucrarea ce urmează să-şi înceapă călătoria prin lume în câteva zile. Catalogul va putea fi procurat de la Muzeu.

Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.