
Acum, în mijloc de toamnă, când natura își schimbă înfățișarea, pregătindu-se de sobrietatea iernii, creștinii hunedoreni îl comemorează pe cel care a fost primul episcop al Devei și Hunedoarei. Astăzi, 21 octombrie, se împlinesc doi ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Gurie Georgiu. La Catedrala Episcopală din Deva s-a ținut o slujbă de pomenire a celui care a fost întâiul Arhipăstor al hunedorenilor.
Criza sanitară pe care o traversam cu toții în acele vremuri, marcată de frică și deznădejde, ne-a răpit de lângă noi multe ființe dragi. Printre acestea a fost și Părintele Gurie, a cărui inimă a încetat să mai bată, după o perioadă în care a fost în îngrijirea medicilor deveni. Vestea trecerii la Domnul a episcopului a îndurerat întreaga comunitate a creștinilor din județul Hunedoara.
Părintele Gurie rămâne în amintirea credincioșilor prin bunătatea și dărnicia sa, prin deschiderea și înțelepciunea cu care a știut să abordeze problemele lumești. Era cunoscut ca părintele care știe să-i aline pe cei aflați în suferință, aducându-le vorbe luminate și vindecătoare sufletelor lor. Viața duhovnicească din județul Hunedoara a fost revigorată sub păstorirea sa, preasfințitul fiind preocupat și de problemele sociale ale comunității. Părintele Gurie Georgiu a plecat prea repede dintre noi, cu toate acestea a lăsat o moștenire spirituală și materială de care se vor bucura generațiile care vin.
„Nu a avut timp de odihnă, nici nu s-a oprit din misiunea aceasta, şi amintesc un singur lucru pe care noi l-am auzit în Sfântul Sinod, de cele 70.000 de cărţi de catehism, învăţătura de credinţă pentru credincioşi, care au fost înmânate familiilor (…) Grija pentru familii, toate lucrările sociale şi care sunt încă în derulare, Catedrala nouă care a fost deja sfinţită şi multe altele pe care doar Dumnezeu le ştie au făcut ca să se împlinească voia lui Dumnezeu ca lucrarea aceasta să fie continuată, lăsată în seama altora, iar el, dragul nostru, apropiatul nostru, colaboratorul nostru, să odihnească aici, în Catedrala veche pe care a iubit-o, în care a fost instalat ca episcop. (…) El a fost şi smerit, dar şi demn, vrednic slujitor al altarului. Dacă a fost harnic, a fost şi darnic, pentru că milostivirea pe care el a făcut-o se va vedea în urma sa, va rodi; a aruncat sămânţă în ogorul pregătit dinainte, iar sămânţa aceasta, cuvântul lui Dumnezeu, va rodi în sufletele tuturor. Mulţumim lui Dumnezeu pentru darul pe care l-a revărsat asupra acestei eparhii şi asupra Mitropoliei noastre, prin personalitatea ierarhului Gurie”, spunea ÎPS Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, la slujba de înmormântare a Preasfonțitului Părinte.
Preasfințitul Părinte Gurie Georgiu își doarme somnul de veci în mormântul amenajat în pridvorul Catedralei Episcopale „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva. Astfel încât, fiecare credincios care intră în acea catedrală să-și amintească și să se roage pentru cel care a fost primul episcop al Devei și Hunedoarei.
Fișă biografică:
S-a născut la 31 decembrie 1968, în localitatea Huţa – Chiuieşti, judeţul Cluj. A urmat Şcoala Generală din satul natal şi Liceul Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca (1976-1984), clasele V-VIII, apoi Liceul „Traian Vuia” din Cluj-Napoca (1984-1988), Seminarul Teologic din Craiova (1988-1992).
A absolvit Facultatea de Teologie din Craiova (1992-1996), cu teza de licenţă „Misiunea B.O.R. între Prut şi Nistru. Reorganizarea Arhiepiscopiei Chişinăului, Mitropoliei Basarabiei şi Exarhatul Plaiurilor”.
A urmat cursuri de specializare la Facultatea de Teologie Catolică din Padova-Italia, secţia de Teologie Sistematică (1996-1997), cursuri de doctorat la Institutul de Teologie Pastoral-Misionară din Padova (1997-2001). Doctor în teologie cu lucrarea „Ofensiva Noilor Mişcări Religioase şi reversibilitatea secularizării”.
La Seminarul Teologic din Craiova a fost admis când era frate la Mănăstirea Lainici (1988-1989). A devenit secretar de cabinet al mitropolitului Nestor Vornicescu (1989-1996) şi a fost tuns în monahism cu numele Gurie.
A fost hirotonit ierodiacon (februarie 1990) şi ieromonah (1992); a fost eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Craiova în perioada 1992-1996, a fost hirotesit protosinghel în 1996, apoi arhimandrit, în 2001. A fost vicar administrativ al Arhiepiscopiei Craiovei în perioada martie 2000 – august 2001.
În 2001 a fost ales episcop vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, iar câteva săptămâni mai târziu, hirotonit arhiereu cu titlul „Strehăianul”.
După înfiinţarea Episcopiei Devei şi Hunedoarei, în 29 octombrie 2009, a fost ales episcop titular al eparhiei şi înscăunat la Deva pe 29 noiembrie 2009.
Profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (titular al catedrei de Teologie Pastorală).
Pe perioada studiilor în Italia, a înfiinţat comunităţile ortodoxe române din Padova, Pordenone, Treviso şi Verona, a editat publicaţia lunară „Lumină Lină”, a parohiei din Padova, a publicat diferite articole în presa religioasă din Italia (Oriente Cristiano, Difesa del popolo, II Gazzettino, Portavoce, ş.a.) dar şi în reviste din ţară.
Coautor la volumele „Meditaţii duhovniceşti la sfârşit de modernitate” (1999) şi „Despre mântuirea sufletului în era postindustrială” (2001), a ţinut conferinţe pe teme de spiritualitate ortodoxă în ţară şi străinătate.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.