Zilele acestea, mai precis sâmbătă și duminică 21-22 octombrie 2023, comunitatea Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustană serbează 200 de ani de la Sfințirea lăcașului de cult.
În programul evenimentelor legate de această sărbătorire fiind înscrise:
Sâmbătă 21 octombrie începând cu ora 16 în Biserica Evanghelică din Cetatea Orăștiei vor avea loc concertul de orgă susținut de doamna Cosmina-Andreea Barna iar domnul András Bándi va susține referatul „Orașul şi Biserica: 200 de ani de la ridicarea bisericii evanghelice C.A. din Orăştie”. La final sub cupola Casei Comunităţii: un Hanklich. un pahar de vin respectând deviza: „Vrem să rămânem ceea ce suntem!” Duminica, 22 octombrie 2023 de la ora 10 va fi oficiată Slujba religioasă cu sărbătoarea recoltei şi împărtăşanie oficiind: Episcopul Reinhart Guib și Protopopul Alfred Dahinten.
Fortificația medievală de la Orăștie, astăzi aflată în zona centrală a orașului, a fost construită pe un spațiu relativ restrâns, iar în interiorul incintei sale protejează trei edificii de cult: rotonda, descoperită arheologic, biserica reformată (inițial biserică parohială catolică, ridicată în a doua jumătate a secolului XIII) și biserica luterană, mai nouă (cca. 1800).
Istoric
Cercetări arheologice au fost întreprinse în acest ansamblu începând cu anul 1991, iar rezultatele primelor campanii au adus noi elemente de datare a cetății. O primă fortificație cu val de pământ și palisadă pare să fi existat în secolele XI-XII, aceasta fiind adaptată cerințelor unei curți senioriale la sfârșitul secolului al XII-lea. Abia într-o a doua fază – pe parcursul secolului XIV, se ridică cetatea din piatră, cu turn de poartă rectangular pe latura de vest și turnuri rectangulare pe laturile lungi, de sud și nord. Într-o a treia etapă (mijlocul secolului XVI), poarta veche de vest a fost înlocuită cu una mai bine fortificată (și protejată de o barbacană) pe latura de nord.
Nici pe departe gândul de a le conserva, cu atât mai mult nu se gândeau să pună ceva în valoare,
Cetatea de la Orăștie era deja în atenția unui plan de sistematizare de la mijlocul anilor ’80. Până la mijlocul anilor ’80, nici nu se știa prea bine de existenta ei: mulți orăștieni și străinii de oraș vedeau doar două biserici, cu turle împodobite cu globuri aurii, fără cruci, ce se ițeau de undeva dintre acoperișurile caselor înghesuite unele în altele, după modelul arhitectural săsesc de secol XIX. Ziduri prăbușite stăvileau curțile gospodăriilor pe laturile din spate, iar cei ce aveau mai mult noroc puteau creste porci sau păsări prin turnurile demult dispărutelor bresle medievale, atunci când nu le foloseau pe post de magazii de lemne. Intrarea actuală, în stil neogotic, construită pe locul fostelor turnuri de intrare, al podului ridicător de peste șanțul cu apă al cetății şi al barbacanei, nu prezenta prea mult interes.
Urbanizarea prost înțeleasă şi sistematizarea, cu atât mai prost aplicată, a perioadei comuniste a dus în cele din urmă la demolarea a peste două treimi din casele ce fuseseră înălțate de-a lungul zidurilor de incintă, iar în locul lor prostia omenească a construit în așa fel încât să mascheze din nou zidul de incintă. Astfel, au construit două blocuri de locuinţe, aproape lipite de cetate, așa încât Cetatea Orăştiei nu prea putea fi văzută din exterior.
Prima lor problemă a fost că nu știau de turnurile Cetății. Și, pe latura de vest, în poziție centrală, este un bastion, ridicat în epoca lui Gabriel Bethlen, un turn de artilerie, semicircular, care maschează de fapt intrarea de vest în Cetatea Medievală, și de-a cărui existență nu știau proiectanții, și au dat peste acest turn. Moment în care, cu buldozerul, au încercat să-l împingă. Nu, n-a fost posibil: jos, zidurile au 2-2,5 metri grosime; un pinten de artilerie, și pe vremea aia se gândea să reziste unui atac armat, și buldozerele n-au avut nici o șansă! Culmea, că toate astea se întâmplau în fața Muzeului!
După anii ’90, o echipă de oameni extraordinari, coordonată de către cel mai mare medievist, profesorul Radu Popa, începe cercetările aici.
Astăzi, Cetatea Orăștiei este aproape de a reintra în circuitul turistic, cu ajutorul fondurilor europene. Lucrările fiind începute la final de septembrie 2021. Au fost făcute cercetări arheologice în incinta cetății, s-au montat schelele pentru restaurarea exterioară a zidurilor cetății, s-au făcut consolidări prin injectare a suprastructurii zidurilor, s-au decopertat zidurile în vederea completării și aducerii la cota inițială, s-a realizat sistematizarea în incinta cetății, s-a analizat soluția de dirijare a apelor pluviale în conformitate cu modificarea nivelului de călcare și a descoperirilor arheologice. Proiectul inițial având valoare de circa 22,5 milioane de lei, este aproape de final.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.