Salvatorii hunedoreni au intervenit de urgență în urma unui apel la 112, care anunța producerea unui incendiu la o casă din localitatea Vaidei.
„Incendiul, care cel mai probabil a izbucnit din cauza coșului de fum neizolat corespunzător față de materiale combustibile, a afectat camera centralei și o parte din podul și acoperișul casei. Pompierii au acționat cu promptitudine, reușind să lichideze focul în limitele găsite și să protejeze locuința”, informează ISU Hunedoara.
În urma evenimentului, proprietara a suferit un atac de panică și a fost asistată medical de către paramedici, fără a fi nevoie de transportul acesteia la spital.
Doi cățeluși au fost salvați din acest incendiu de către pompierii Detașamentului Orăștie şi, din nefericire, al treilea pui nu a supraviețuit. Cei doi cățeluși au fost evacuați din camera centralei.
Câteva măsuri care vă pot scăpa de necazuri
În scopul prevenirii incendiilor generate de coşurile de fum deteriorate, necurăţate de funingine sau neprotejate termic faţă de materialele combustibile din structura construcţiilor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Iancu de Hunedoara” reaminteşte cetățenilor obligativitatea respectării următoarelor măsuri:
- Coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 centimetri; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
- În podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile;
- La trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel puțin 10 centimetri între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;
- Nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc.;
- În podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile;
- Gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);
- Se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.
- Coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic, de către persoane specializate şi autorizate.
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.