IN MEMORIAM: Niculae Stăncioiu, doctorul care a întemeiat Institutului Inimii din Cluj

IN MEMORIAM: Niculae Stăncioiu, doctorul care a întemeiat Institutului Inimii din Cluj

Astăzi ar fi împlinit 85 de ani. Cel ce va avea să devină întemeietorul Institutului Inimii din Cluj, profesor universitar, doctor în medicină, Nicolae Stăncioiu s-a născut la 12 octombrie 1939, în Romos.

Pe site-ul Institutului Inimii din Cluj Napoca este scris în pagina de pornire: „cea mai vizibilă și prezentă activitate a institutului este cea de urgență cardiacă, ce se desfășoară fără întrerupere, pe 6 linii de garda, pentru toate urgentele majore din regiune.”, și nu puținor oamenii medicii de aici le-au salvat viața. Institutul este unul dintre cele mai renumite institute de profil din țară, având la bază Clinica de Cardiologie înființată cu un deceniu înainte (1981). Ambele proiecte au fost realizate prin strădania şi perseverența profesorului Stăncioiu.

Cel ce v-a avea să devină întemeietorul Institutului Inimii din Cluj, profesor universitar, doctor în medicină, Nicolae Stăncioiu s-a născut la 12 octombrie 1939, în Romos. Urmează școala elementară în satul natal, apoi cursurile Liceului „Aurel Vlaicu” din Orăștie. În anii de liceu, a participat la finalele pe țară ale olimpiadelor de matematică și fizică, fiind premiat în fiecare an. A absolvit liceul, în anul 1957, cu medii maxime și cu „Diploma de merit”, iar bacalaureatul cu „Diploma de onoare”.

În anul 1958 își începe studiile la Facultatea de Medicină din Cluj. În toți cei șase ani de facultate obține note care, prin media lor, îl situează, la absolvire, pe locul întâi pe țară, ca șef de promoție, dar nu primește nici măcar un semestru bursa republicană. Absolvă facultatea în anul 1963. În timpul studiilor, îi are ca îndrumători pe dr. Aurel Moga, Ștefan Hărăguş și pe profesorul conferențiar Roman N. Vlaicu. Și-a început cariera încă din perioada studenției ca extern, apoi intern prin concurs, lucrând mulți ani la Clinica Medicală I sub conducerea prof. Aurel Moga, din acea perioadă începe și activitatea de cercetare, în cercul de fiziologie, având ca lucrare de diplomă „Oboseala în munca industrială”, premiată la Sesiunea pe țară a Cercurilor Științifice Studențești (1960). Este intern clinic prin concurs (primul clasat) (1964-1966). În urma unui concurs de admitere, este doctorand cu frecvență (conducător științific acad. A. Moga), la Clinica de Cardiologie ASCAR București (1 septembrie 1966- 1 septembrie 1969).

Participă la activitatea practică din clinică, sub îndrumarea unor mari medici ai ASCAR-ului în principalele sectoare de activitate ca: E. Viciu, L. Kleinerman, R. Enescu, M. Iliescu, Petronela Vintilă, C. Drăghici ş.a.

Din 1968, parcurge toate gradele didactice ale catedrei universitare: asistent stagiar (1968-1970); asistent universitar titular (1970-1975); șef de lucrări (1975-1981), la Catedra Clinică de învățământ Post-universitar de Cardiologie, singura din țară și din 1976, la Spitalul Clinic Fundeni, obținând funcțiile pe linie de asistență de specialitate: medic specialist (primul clasat pe țară, media 20), medic primar gr. III și medie primar gr. II.

În 1969, obține titlul de doctor în medicină, sub îndrumarea  academicianului Aurel Moga, cu specialitatea Cardiologie, titlul tezei doctorale fiind:  „Contribuții la diagnosticul și tratamentul arteriopatiilor obliterante ale extremităților”.

Ca medic cardiolog, a făcut parte din echipa de consult a Spitalului Elias și a participat la consultări dc specialitate în Turcia, Congo, Italia, Franța, Belgia, trimis de Ministerul Sănătății.

Specializare ca bursier OMS la Londra, la „National Heart Institute” și „London Scholl of Hygiene” (1 septembrie 1971 – 25 martie 1972). Revine la Cluj-Napoca (1981-1995). Este conferențiar universitar, titularul disciplinei de Cardiologie de la INIF Cluj-Napoca și medic-șef al Clinicii de Cardiologie, profesor universitar prin concurs. Din 1990, conducător științific de doctorat în specialitatea Cardiologie. între 1991 și 1994, șef de catedră la Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca. Director al Institutului Inimii Cluj- Napoca (1992-1995). Co-director al Programului de Reducere a Mortalității prin Boli Cardiovasculare din România, în parteneriat cu Providence Heart Institute, Columbia, SUA, finanțat dc Agenția pentru Dezvoltare Internațională a Guvernului SUA (USAUD) (1992- 1995).

Este autor sau coautor a peste 160 de lucrări publicate în periodice, din care peste 50 în limbi de circulație internațională (engleză, franceză, germană).

A întreprins cercetări în epidemiologie, diagnosticul și tratamentul arteriopatiilor cronice obliterante a extremităților, arteriosclerozei, insuficienței cardiace. A participat ca invitat oficial, sau având intervenții, la 26 de manifestări științifice, în străinătate, între care la toate cele trei congrese ale Societății Europene de Cardiologie, din ultimii șase ani.

A  efectuat  cercetări  de  epidemiologie, cardiologie  preventivă  și  etiopatageneză  a cardiopatiilor  cronice  majore.. A făcut parte din comitetul de organizare al unor congrese și simpozioane naționale, cu participare internațională. Autor a șapte lucrări monografice, a 163 de studii și lucrări publicate în periodice și 270 de comunicări, la aproape toate manifestările științifice de cardiologie din țară.

Organizator, în calitate de director al Clinicii de Cardiologie din Cluj și al Institutului Inimii, a trei simpozioane: „Progrese în cardiologie” (1984, 1988, 1992), al 3-lea, ca simpozion internațional în limba engleză, și Simpozionul internațional „In memoriam Aurel Moga” (noiembrie 1993), acțiuni cu o largă participare națională și internațională.

Activitatea didactică și instructiv-educativă s-a concretizat în cursuri de specializare și perfecționare acoperind aproape toată cardiologia clinică, la Clinica de Cardiologie ASCAR și apoi la Spitalul Clinic Fundeni din București, precum și în alte localități: Constanța, Brașov, Petroșani, Miercurea-Ciuc, Deva, Sibiu, Hunedoara, Baia- Mare, Galați, Bistrița, Satu-Mare, Turda, Dej, Alba Iulia, Zalău ş.a. cu demonstrații practice (1975-1995). Cursuri de specializare anuale în cardiologie (1981). Cursuri de perfecționare (între 6 și 10 cursuri pe an). Cursuri și stagii de specializare în Clinica de Cardiologie Cluj – Napoca, unde au obținut specializarea 88 de medici români și patru străini. Cursuri de perfecționare absolvite de 352 medici, interniști, cardiologi, pediatri și intensivişti.

A participat direct la investigarea prin cateterism cardiac și angiocardiografie a peste 2000 de bolnavi cardiaci, la peste 1.000 de cardiostimulări artificiale temporare și aproape 1000     de cardiostimu-lări permanente.

A organizat și coordonat asistența cardiacă de urgență prespitalicească împreună cu Stația de Salvare Cluj-Napoca, la Clinica de Cardiologie, intrând în funcțiune prima Unitate Coronariană Mobilă (UCM) din România. Laboratoarele de investigații ne invazive (radiologie, EKG, angiografie nucleară, ecocardiografiei, testări de efort) și cel de anatomie patologică au fost organizate, dotate și funcționează la nivelul cerințelor unui institut republican. Sub conducerea sa, serviciul de Urgență Cardiacă Medicală și Chirurgicală de la Institutul Inimii a fost dotat cu posibilități de legături permanente radiotelefonice cu toate salvările, cu toate clinici le medicale care primesc urgențe cardiace, cu sistem de electrocardiografie trans-telefonică.

A participat direct la organizarea secțiilor de cardiologie de la Brașov, Miercurea-Ciuc, Sibiu, Petroșani, Deva. A efectuat conversii electrice, cardiostimulări temporare la spitalele județene Alba, Sibiu, Deva, Bistrița, Satu-Mare, aplicate cu succes, în cazuri de urgențe cardiace majore.

A fost membru în Comitetul Societății Române de Cardiologie; Comitetul de redacție al „Revistei Române de Cardiologie”; Federația Internațională a Societăților de Cardiologie (IFSC); Consiliul de Epidemiologie și Prevenire a Bolilor Cardiovasculare (CEPBC); Societatea Europeană de Cardiologie (SEC); Asociația Internațională de Cardiologie de Limbă Franceză; Grupul de Lucru (Working Group) pentru Epidemiologie și Prevenire (SEC); Grupul de luciu privind Pacingul Cardiac (SEC); Fellow al Societății Europene de Cardiologie (SEC); Academia de Medicină din New York.

A întreținut tot timpul vieții legături cu locurile natale, în special cu Romosul și Orăștia. A organizat în satul natal Asociația Culturală „Fiii satului” și a sprijinit ridicarea obeliscului în amintirea eroilor din comuna Romos.

După o grea suferință, a murit la 16 ianuarie 1995, având 56 de ani. A fost înmormântat la Romos. „Profesorul Niculae Stăncioiu a fost un creator, un novator, visător și în același timp pragmatic, medic și cercetător, dascăl, patriot, personalitate medicală deosebită, posedând o înaltă conștiință civică, un om demn, capabil să-și asume responsabilitatea opiniilor și faptelor sale. A fost o personalitate puternică, un valoros manager, un vizionar în construirea Institutului Inimii din Cluj, care pe bună dreptate îi poartă numele. Numele lui se găsește în memoria a numeroase generații de studenți, rezidenți și colaboratori cărora le-a fost mentor și sfătuitor, dar în același timp se leagă și de construcția actualei clădiri a Institutului Inimii.

Recunoștințe:

A fost distins cu Premiul V. Babeș al Academiei Române în anul 1976;

La moartea sa, în 1995, s-a propus ca Institutul Inimii din Cluj-Napoca să-i poarte numele, în curtea Institutului este amplasat un bust al prof. dr. Niculae Stăncioiu;

În semn de prețuire pentru acest fiu al satului, locuitorii din Romos, împreună cu foștii lui colegii de la Institutul din Cluj, i-au ridicat un monument (1999) chiar în fata Casei de cultură din localitate pentru a cărei zidire s-a străduit;

Cetățean de Onoare post-mortem al municipiului Cluj-Napoca, 12 Decembrie 2016;

Cetățean de Onoare post-mortem al comunei natale, Romos, 14 august 2022.

Sursa: text și foto „Oamenii din Ținutul Orăștiei- Călindaru’ Foii Interesante”, Volumul II, Coordonat de Dan Orghici și Adrian Ioan B. Secui, ed Măiastra, 2023.

 

Recomanda

1 Comentariu

  1. ,,…v-a avea să devină…” e de corigență !!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.