Începe Postul Crăciunului

Începe Postul Crăciunului

Postul Crăciunului este primul post din anul bisericesc și ultimul din anul civil. Anul acesta, Postul Crăciunului începe miercuri, 15 noiembrie. Din rânduielile bisericești aflăm că se lasă sec în seară zilei de 14 noiembrie, însă, când această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. Acest post se încheie pe 24 decembrie. Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. Astfel, creștinii postind 40 de zile, se învrednicesc să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria.

Dezlegări în Postul Crăciunului

După rânduiala din pravile, în timpul Postului Crăciunului, miercurea și vinerea nu mâncăm cu untdelemn și nu bem vin. În aceste două zile postim până la ora 3-4 p.m., când mâncăm hrană uscată sau legume fierte. Dacă se întâmplă să cadă miercuri și vineri un sfânt care să aibă Doxologie mare, dezlegăm numai la untdelemn și la vin și mâncăm o singură dată în zi. Dacă s-ar întâmplă miercuri sau vineri să cadă un sfânt care are Priveghere, dezlegăm la untdelemn, la vin și la peste. Și dacă se va întâmplă pomenirea sfântului al căruia este hramul Bisericii, miercuri sau vineri, de asemeni mâncăm peste.

Marți și joi nu mâncăm peste ci numai untdelemn și vin. Dacă se întâmplă să cadă un sfânt marți sau joi, care să aibă Doxologie mare, atunci mâncăm peste.

În Postul Crăciunului avem dezlegare la peste sâmbătă și duminică

Biserica a rânduit că în fiecare sâmbătă și duminică cuprinse între 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserica) și 20 decembrie (pomenirea Sfântului Ignatie Teoforul), să avem dezlegare la peste.

Zilele din anul acesta în care avem dezlegare la peste sunt: 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserica), 23 noiembrie (Sfântul Antonie de la Iezerul Valcii), 25 noiembrie (Sfânta Muceniță Ecaterina și Sfântul Mercurie), 26 noiembrie (duminică), 30 noiembrie (Sfântul Apostol Andrei), 2 decembrie (Sfântul Cuvios Porfirie Kavsokalivitul), 3 decembrie (Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica), 4 decembrie (Sfânta Varvara), 5 decembrie (Sfântul Sava cel Sfințit), 6 decembrie (Sfântul Ierarh Nicolae), 7 decembrie (Sfânta Muceniță Filofteia), 9 decembrie (Zămislirea Sfintei Fecioare Maria), 10 decembrie (duminică), 12 decembrie (Sfântul Ierarh Spiridon), 16 și 17 decembrie (sâmbătă și duminică), 18 decembrie (Sfântul Daniil Sihastrul).

Postul Crăciunului în tipicul Sfântului Sava

În tipicul Sfântului Sava întâlnim următoarele precizări: „Deci suntem datori în aceste 40 de zile să păzim în fiecare săptămâna, trei zile postindu-le fără untdelemn și vin: luni, miercuri și vineri. Iar dacă se va întâmplă vreun sfânt mare în aceste zile întru pomenirea lui dezlegăm și facem praznic pentru dragostea sfântului. Dacă aceste zile se vor întâmplă marți sau joi atunci mâncăm peste iar dacă va fi luni, miercuri sau vineri dezlegăm numai la untdelemn și vin, iar peste nu mâncăm în afară de faptul dacă se va întâmplă să fie hramul Bisericii. Deci dacă se va întâmplă hramul vreunui sfânt dintre aceștia în mănăstire atunci dezlegăm la peste și la vin în orice zi ar cădea. Iar unele Tipice de la ziua a 9-a a lunii Decembrie poruncesc să postim și la peste, să nu mai facem nici un fel de dezlegări, în afară de sâmbătă și duminică și de va fi hramul vreunui sfânt (când se dezleagă).”

Rânduieli liturgice specifice în Postul Crăciunului

În timpul Postului Nașterii Domnului, începând cu dată de 21 noiembrie, se introduc în cadrul slujbei Utreniei, Catavasiile Nașterii Domnului, care se cânta până în dată de 30 decembrie inclusiv. În această perioada a Postului Crăciunului, la Ceasuri și Pavecernița nu sunt cântate stihirile și nici troparele, ci toate sunt rostite. Dacă ajunul Crăciunului cade sâmbătă sau duminica, slujba Ceasurilor Împărătești se mută în vinerea dinainte, această zi devenind aliturgica. De asemenea, dacă ajunul Crăciunului cade în zilele de luni până vineri se va oficia în această zi Liturghia Șanțului Vasile cel Mare, urmând că în ziua praznicului să se săvârșească Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. Dacă ajunul va fi sâmbătă sau duminica, în ziua de ajun se va oficia Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, iar în ziua Crăciunului – Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia.

Sursa: https://www.crestinortodox.ro/

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.