Duminică, în seara zilei de mare încărcătură pentru rezultatul alegerilor din SUA am fost întrebat ce cîștigător întrevăd. Am răspuns simplu:
-Nu mă preocupă!
De ani de zile, România jurnalistică a fost înțesată de păreriști electorali americani de orientare democratică. Mulți din convingere, mulți din superficialitate, mulți din progresism ca orientare și mod de viață, unii chiar de dragul unei invitații la o recepție americană la București.
E drept că o mare parte din vocile pregnante de acum au călătorit la Washington, au beneficiat de cursuri, specializări și prelucrări și au rămas contaminați de un spirit pro-american, de conceptele politicii de peste Ocean, dar și de prietenii și relații cu oamenii implicați în funcționarea mecanismelor de stat.
Țara noastră este plină de analiști care știu la milimetru ce va face SUA în cutare situație, ce crede și ce va decide președintele, fiind în același timp propagandiști și filo-americani fanatici.
Ca unul care s-a vindecat pentru totdeauna de profeții politice, trebuie să recunosc că am cam expediat răspunsul dat jurnalistului preocupat de verdicte. Nu-i tot una dacă valul de progresism ajuns și în Romania va continua la fel de mimetic și de prostește sau nu, cu toate excesele sale de reinterpretare în materie de sex, gen, rescriere a trecutului, drepturi și libertăți etc.
Nu-i tot una cum se încheie conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu. Și nici cum evoluează competiția cu China. Și nici cum decade sau se relansează economia americană. Și nici cine îi dă lui Viktor Orban peste nas și peste niște proiecte sau cine îi suflă în pînzele vaporașului său agitat prin Europa. Nu-i tot una dacă America rămîne măcar într-o anume măsură conservatoare sau proiectele de globalizare a lumii vor continua.
Poate că cel mai important lucru pentru noi va veni de la felul în care se trezește Europa. Din păcate, revenirea lui Donald Trump la Casa Albă găsește bătrînul continent fără un adevărat om politic în fruntea Comisiei Europene.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.