
La 21 mai 2021 primarul municipiului Orăștie, ing. Ovidiu Laurențiu Bălan, anunța cu mare fast:
„În acest moment, stadiul proiectului «Construire locuințe sociale cu centru educațional și îmbunătățirea infrastructurii publice urbane, în municipiul Orăștie» este în procedura de achiziție publică privind execuția lucrărilor cu o valoarea estimată a contractului de 16.711.313 lei. Această procedură de achiziție privind execuția de lucrări se află în etapa de evaluare a ofertelor. Obiectivul de investiții este un proiect finanțat din fonduri europene nerambursabile.”
La sfârșitul lunii iulie 2021 municipalitatea atribuia contractul pentru construirea unor locuințe sociale cu centru educațional la două societăți pentru execuția lucrărilor pentru obiectivul de investiții.
La final trebuiau date în folosință, pentru o categorie vulnerabilă, 60 de apartamente cu câte o cameră de zi, bucătărie, baie, spațiu depozitare și hol și boxă exterioară, deoarece aceste apartamente vor fi încălzite cu combustibil solid. Tot același proiect viza construirea unui centru educațional cu o capacitate medie de 20 persoane pentru a deservi persoanele vulnerabile din zona marginalizată din Sud-Estul municipiului. Aceasta ar fi fost, de fapt, o sală pentru activități educaționale de aproximativ 60 metri pătrați, dotată cu grup sanitar și hol acces.
Investiția viza și amenajarea prin pavare a drumului vicinal de acces la locuințele sociale pe o lungime de 291 m și o lățime de 4 m. Drumul era prevăzut cu sistem de iluminat public și ar fi deservit proprietățile private neconstruite din zona marginalizată din Sud – Estul urbei, creând astfel posibilitatea dezvoltării acestui areal. Un alt punct integrat ține de modernizare prin asfaltare a străzii Plantelor, pe o lungime de 286,50, calea de acces va fi prevăzută cu sistem de iluminat public și va deservi locuințelor sociale prevăzute în proiect, locuințele existente respectiv proprietățile private din zonă. În același timp se va extinde rețeaua de canalizare ape menajere pe o lungime de 272 m cu prevederea unei stații de pompare a apelor uzate.
Toate bune și frumoase până aici. Lucrările au demarat la cele cinci imobile a câte 10 apartamente, parter plus etaj, și cele cinci, doar parter, sunt aproape finalizate. Acum trei ani execuția acestora este realizată în procent de peste 50%. La acea vreme primarul municipiului Orăștie, ing Ovidiu Laurențiu Bălan, declara pentru un ziar județean: „S-au făcut lucrări atât interioare cât și exterioare la toate cele 16 unități care includ 60 de locuințe. În interior se execută lucrări de finisaje, montare tâmplărie, faianță și gresie. La exterior se realizează rețeaua de apă și canalizare, montare tablă învelitoare, fundație clădire magazii.”
Astăzi, 11 april 2025, asigurarea necesarului de locuințe sociale pentru rromi, oferind condiții de trai decente, în conformitate cu legea locuinței bate pasul pe loc. Deși clădirile sunt ridicate, racordurile la energie electrică și apă sunt făcute, canalizarea și drumul de acces sunt acolo unde trebuiau să fie, mai lipsește doar centrul educațional, clădirea fiind ridicată dar nu este finalizată.
Poate o lege explicită și drastică a răspunderii civile și pecuniare a funcționarilor publici ar stimula încheierea la termen a lucrărilor și nu doar în cazul acesta. Știm, sunt multe cauze care sunt independente de voința constructorului, dirigintelui de șantier, a celor obligați de lege să controleze stadiul unor lucrări, însă credem că o mai bună comunicare cu cetățeanul contribuabil (și fondurile europene sunt tot contribuția cetățenilor chiar dacă nu sunt doar din România) ar fi binevenită.
Încheiem aici însă cu amendamentul: „ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE”, lăsând deschis dialogul.
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.