Jandarmii s-au pozat la Regia pentru „descurajarea” căutătorilor de comori

Jandarmii s-au pozat la Regia pentru „descurajarea” căutătorilor de comori

Timp de o zi, forţele de ordine ne-au arătat cum ar puta fi păzite comorile dacice din munţii Orăştiei. După ce şi-au expus mijloacele din dotare cu care ar putea să supravegheze cetăţile, jandarmii au distribuit „fluturaşi” de descurajare a braconajului arheologic şi s-au retras, cu promisiunea că vor mai reveni la Sarmizegetusa Regia.  

Potrivit unei note informative, jandarmii hunedoreni au organizat „o activitate complexă ce a avut ca principale roluri consolidarea și armonizarea cooperării între instituțiile cu atribuții pe linia prevenirii și combaterii braconajului arheologic, precum și informarea cetățenilor cu privire la faptele care intră în sfera braconajului arheologic și importanța prezervării patrimoniului cultural național”.

Comunicatul Jandarmeriei

„Activitatea a debutat în cursul dimineții în localitatea Costești, fiind prezenți reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție Hunedoara, Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, Direcției Generale de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara, dar și ai firmei private care asigură paza și protecția în interiorul cetăților dacice din Munții Orăștiei. Jandarmii montani și-au prezentat cu această ocazie o parte din tehnica din dotare utilizată în cadrul acțiunilor de prevenire derulate, respectiv autospeciale de teren, ATV-uri, precum și o dronă cu rază mare de acțiune. De asemenea, de la activitate nu au lipsit efectivele canine, un sprijin de bază al jandarmilor montani în misiunile specifice. Ulterior, echipajele de jandarmi montani, alături de polițiști din cadrul IPJ Hunedoara au desfășurat în interiorul cetăților dacice și pe traseele adiacente acestora o acțiune având ca scop informarea cetățenilor, dar și prevenirea și descurajarea faptelor contravenționale și penale din sfera braconajului arheologic. Astfel de acțiuni vor continua să se desfășoare și în perioada următoare”.

Acţiunea, oricât de spectaculoasă ar părea la prima vedere , nu este altceva decât o excursie la munte, bifată în calendarul de activităţi la capitolul realizări.

S-a reaprins goana după aurul dacic

În timp ce forţele de oridne se joacă de-a „Hoţii şi vardiştii”, căutătorii de comori din Munţii  Orăştiei devin pe zi ce trece mai îndrăzneţi.  Vladimir Brilinsky tot bate de câţiva ani pe la porţile mai-marilor vremii, avertizând că proasta guvernare a patrimoniului încurajează braconajul areheologic.

Acțiunea bifată de Jandarmerie este ca și cele precedente, una inutilă. Au mai fost organizate astfel de manifestări chiar cu un elicopter pe post de decor cu angajamentul că cetățile vor fi păzite din aer. În primul rând trebuie spus că din 2013 până în prezent efectivele jandarmeriei care s-au perindat prin cetățile dacice, nu au depistat nicio infracțiune sau contravenție la legile patrimoniului. Cu alte cuvinte nu au constatat niciun act de braconaj arheologic cu toate că efortul financiar al jandarmeriei a fost unul mai mult decât substanțial. Aceeași greșeală se perpetuează de peste 12 ani. Braconajul arheologic nu se face și nu s-a făcut în cetățile care ocupă, cu zonele de protecție, cu tot, mai puțin de 500 de hectare. Jafurile și tunurile care s-au dat și care  acum se dau înzecit față de perioada de tristă amintire a anilor 2000, se dau pe un areal de peste 40 000 de hectare. Pe acolo jandarmii nu calcă decât foarte rar, fără a avea ținte precise și dacă se poate cu surle și fanfare.

Problema braconajului, care s-a intensificat în ultimii 3 ani, are câteva cauze principale. Desființarea poliției de patrimoniu, nerespectarea protocoalelor semnate între ministerele culturii și a internelor, lipsa unei echipe multidisciplinare și oficializată care să gestioneze acest fenomen, duc la proliferarea fenomenului care acum a devenit sport de masă.

Plângem după trei artefacte furate din Olanda și ne dăm cu capul de pereți căutând vinovați. Dar din 2020 încoace au fost sustrase din Munții Orăștiei bunuri patrimoniale de o valoare însutită față de artefactele furate. Și asta este consecința unui sistem eșuat, care nu a fost capabil să învețe din greșelile trecutului”, ne-a declarat Vladimir Brilinsky.

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.