Judecătorul din Brad, implicat într-un dosar cu miză de 395 de milioane de euro, scapă de acuzaţii

Judecătorul din Brad, implicat într-un dosar cu miză de 395 de milioane de euro, scapă de acuzaţii

Judecătorul Nicolae Liposchi de la Judecătoria Brad face parte din lotul celor trei magistraţi acuzaţi  de exercitare a funcției cu gravă neglijență și favorizarea oamenilor de afaceri Ioan și Viorel Micula. Ministerul Finanţelor Publice îi acuză pe cei trei judecători că au zădărnicit eforturile ANAF de a recupera 395 de milioane de euro plătiți fraţilor Micula de Guvernul Orban în 2019.

Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM a respins acțiunea disciplinară împotriva celor trei judecători scriu jurnaliștii de la Stiri pe surse.  Potrivit Inspecției Judiciare, aceștia ar fi oprit în mod nelegal procedurile de executare silită ale ANAF împotriva fraților Micula și a opt firme.

Cererile de suspendare a executării silite s-au judecat la Judecătoria Beiuș pentru că sediul companiei fraților Micula (European Drinks) se află în localitatea Rieni, pe raza acestei instanțe. La această instanţă activa şi judecătorul Nicolae Liposchi care s-a întors la Judecătoria Brad după ce mandatul său de un an la Judecătoria Beiuș s-a încheiat la 21 aprilie 2023.

În urma unei plângeri din partea Ministerului Finanțelor Publice, o anchetă lansată la 23 mai 2023 i-a acuzat pe cei trei de neglijență gravă în exercitarea atribuțiilor. Ministerul a susținut că judecătorii i-au „favorizat în mod evident” pe oamenii de afaceri Micula, împiedicând eforturile ANAF de a recupera 395 de milioane de euro plătiți de guvernul Orban în 2019. Această sumă, acordată ca urmare a unui proces câștigat de frații Micula la Tribunalul Internațional de Arbitraj de la Washington, a fost considerată ajutor de stat ilegal de către Comisia Europeană.

Încercările ANAF de executare silită au fost contracarate de frații Micula la Judecătoria Beiuș prin mai multe procese. Instanța a admis trei cereri de suspendare temporară a executării silite până la soluționarea proceselor pe fond, în timp ce procesele de contestare a executării silite au fost, de asemenea, suspendate în așteptarea deciziei CJUE referitoare la ajutorul de stat acordat fraților Micula.

Inspectorii judiciari au evidențiat faptul că judecătorii Emilia Maria Prahanca, Raluca Meda Baciu și Nicolae Liposchi au dispus „măsura suspendării facultative a judecării cauzei având ca obiect contestație la executare și suspendare executare silită, precum și (…) suspendarea provizorie a executării silite, prin nesocotirea din culpă a normelor de drept procesual, cu consecințe grave asupra înfăptuirii actului de justiție și afectarea imaginii justiției ca serviciu public”. Mai mult, ANAF și Ministerul Finanțelor au solicitat transferul dosarului de la Beiuș la Tribunalul Satu Mare, lucru confirmat la jumătatea lunii octombrie de Curtea de Apel Oradea.

Cu majoritate de voturi, CSM a respins cererea Inspecției Judiciare de sancționare disciplinară a celor trei magistrați. Hotărârea CSM poate fi contestată la completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Foto: https://portal.just.ro

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.