
Andrei Ciurdărescu, născut la 19 decembrie 1984 la Orăștie, este unul dintre exponenţii de vârf ai valului de tineri artişti români aflaţi în ascensiune, pe urmele unor nume deja consacrate pe piaţa internaţională de artă, precum Adrian Ghenie, Valentin Ionescu sau Mircea Cantor.
Andrei Ciurdărescu face parte din grupul de tineri artişti europeni. Dacă ar fi să caut o cheie de lectură pentru lucrările sale acesta ar fi cu siguranță găsită întru-n răspuns dat oarecând: „Este simplu. Fiind foarte legat de ideea de origini, de locul de unde vin, de copilărie, am dezvoltat o serie amplă de proiecte construite în jurul unor teme precum memoria, colecțiile dar și spațiul, locul. După terminarea doctoratului am fost pentru un an la Roma, experiență care a trezit în mine un proces de evaluare și reîntoarcere la locul de care sunt legat afectiv. Așa am ajuns la concepte noi și am pornit seriile de proiecte Giardini și Realtá di Venere în care m-am identificat cu locuri și întâmplări dragi amintindu-mi de procesul cultivării plantelor și de cel al construcțiilor utopice observând conflictul dintre natural și artificial și lupta pentru dominare dintre cele două elemente. Venus și vegetația exotică sunt două elemente care în ultimii ani au fost extrem de prezente în lucrările mele.”, spunea Andrei.
Momentul pe care îl consideră esențial în dezvoltarea sa ca artist este?
Poate momentul esențial a fost în 2003 când familia mea a emigrat și eu am rămas să îmi finalizez studiile. Pe urmă am călătorit foarte mult și cred că puteam în nenumărate rânduri să mă rup de legătura mea cu Clujul dar a existat de fiecare dată un motiv destul de puternic să rămân.
Locul este foarte important pentru un artist ce operează cu medii tradiționale deoarece îți influențează modul de lucru, schimbi dimensiuni, tehnici, ești forțat să te adaptezi și asta te ajută. Am trecut printr-o astfel de experiență la Roma și am ajuns să îmi schimb acolo paleta cromatică.
Scurte date biografice ale artistului plastic, doctor în arte vizuale, lector universitar, Andrei Ciurdărescu:
S-a născut la 19 decembrie 1984 la Orăștie. A urmat cursurile Liceului de Muzică și Arte Plastice „Sigismund Toduță” din Deva promoția 2003, a fost student al Universității de Arta și Design Cluj-Napoca, departamentul de pictură absolvind în anul 2007. Student fiind, în anul 2005, este bursier ERASMUS (oct.- ian.) la Universidad de Castilla la Manhca, Cuenca, Spania.
În 2009 urmează studiile masterale, ale Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, Departamentul Pictură, Facultatea de Arte Plastice.
Obține titlul de doctor în arte vizuale la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca în anul 2014.
În 2015 a fost selectat pentru bursa postdoctorală „Vasile Pârvan” la Accademia di Romania in Roma, Italia, unde a trăit și a lucrat timp de un an de zile.
După revenirea în țară, din anul 2015, este cadru didactic titular, Departamentul Pictură, Facultatea de Arte Plastice, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca.
A avut numeroase expoziții, atât personale cât și colective.
„Ca o scenografie barocă, filtrată de lumina specifică picturii regionale, recompun pe pânză elemente și spații, într-o logică personală, apelând la paradox și utopie. Obiecte și personaje sunt reunite într-o logică a absurdului asemeni unei scenografii de teatru care speculează senzațiile, trăirile, fricile și misterul întâlnirilor dintre obiecte, public și artist”, spune Andrei Ciurdărescu despre pictura sa.
La buni și plini de împliniri ani, Andrei Ciurdărescu!
…………………………
Referințe: Fișa biografică a personalității prezentate, Dan Orghici, Adrian Secui, „Oamenii din Ținutul Orăștie”, ed Măiastra, 2023.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.