La mulți ani maestre Ioan Tengheru!

La mulți ani maestre Ioan Tengheru!

Pentru întreaga sa activitate artistică, pentru bucuria pe care o transmite cu fiecare nouă expoziție îi mulțumim și îi transmitem pictorului şi, totodată, îndrumătorului de pași pentru multe generații de elevi de la liceele devene întru ale artei plastice urarea de LA MULȚI ANI, CU SĂNĂTATE!

Maestrul Ioan Tengheru s-a născut la 7 februarie 1935 în Orăştie. Școala primară și liceul le face la Orăștie. Fiind absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj, 1965. Este membru al Filialei Deva a UAPR, Secţia Pictură.

Din anul 1965 a fost cadru didactic la Sibiu şi a expus în cadrul Filialei Sibiu, la expoziţiile judeţene, interjudeţene şi saloane naţionale.

S-a stabilit la Deva în anul 1970 fiind  cadru didactic la Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Sigismund Toduţă” şi la Liceul „Decebal”, predând pictura şi desenul tehnic. A participat alături de elevii săi la realizarea unor ansambluri monumentale la Liceul Pedagogic, Liceul de Chimie, din Deva.

Din 1970 până în prezent participă la expoziţiile organizate de Filiala Deva a UAPR. Activează ca profesor şi la „Şcoala populară de artă” din Deva, având o importantă contribuţie la mişcarea artistică de amatori din zonă. In perioada 2006-2009, a fost preşedintele Filialei Deva a UAPR.

Este Cetăţean de Onoare al municipiului Deva.

Expoziţii personale: Galeria de Artă, Deva, 1975, 1981, 1985.

Expoziţii de grup: Din 1970, participă la expoziţiile de grup organizate de Filiala Deva a UAPR; Expoziţia artiştilor hunedoreni, Hyunkăă (Finlanda), 1981; Expoziţia artiştilor hunedoreni, Arras (Franţa), 1994 şi 1998; Expoziţia artiştilor hunedoreni, Quimper (Franţa), 2002; „Expoziţia românilor de pretutindeni’’, Timişoara, 2006; Expoziţie aniversară, Tg. Jiu, 2010; Expoziţie aniversară, Palatul Parlamentului, Bucureşti, 2010; Expoziţie aniversară, Parlamentul European, Bruxelles, 2010.

Expoziţii naţionale şi internaţionale:

Bienala de pictură şi sculptură, Sala „Dalles”, Bucureşti (1979, 1980, 1981, 1982); Salonul Naţional de Artă, Bucureşti, 1989; Salonul Internaţional de Arte Vizuale, Galeria de Artă „Forma”, Deva, 2012.

Artistul a realizat pictura Bisericii Greco-Catolice cum ar fi: „Immaculata”, Deva (cupolă, iconostas, pereţii laterali, cu scene din „Calea Crucii’’); Iconostasul Bisericii din Baru Mare; Iconostasul Biscricii din Patros; Restaurarea picturii Bisericii din Pricaz.

Lucrări în colecţii particulare şi în patrimoniul unor instituţii publice: MCDR Deva (Secţia de Artă), Banca Religiilor, Deva, Concordia Română.

Are lucrări în colecţii în țările: Franţa, Italia, Olanda, Germania, Canada.

……………………………..

Recunoștințe:

Diploma de excelenţă, 2009;

Premiul „Forma” pentru întreaga activitate, 2013.

Referinţe:

Dan Grigorescu, „Idei si sensibilitate, direcţii si tendinţe în arta românească contemporană”, catalog de galerie;
Doina Reghiş Ionescu, Album Jubiliar ART1955-2005, Deva;
Dan Orghici, Adrian Ioan, B. Secui „Oamenii din Ținutul Orăștiei-Călindaru’ Foii Interesante”, Volumul I, Ed. Măiastra, Târgu Jiu, 2023;
Cataloage şi pliante de expoziţii personale, de grup, naţionale şi internaţionale.

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.