La  „Vlaicu” din Orăștie elevii vor învăța informatica după model Nipon

La  „Vlaicu” din Orăștie elevii vor învăța informatica după model Nipon

Colegiul Național  „Aurel Vlaicu” din Orăștie și Colegiul Național „Decebal” din Deva au devenit „Centre de Excelență în Tehnologia Informației”.

În urma unui acord între Guvernul României și Guvernul Japoniei sunt  dotate 60 de centre de excelență în informatică, cel puțin unul la nivel de fiecare județ. Proiectul a început în 2018 a fost lăsat baltă până acum două luni când ministrul învățământului a solicitat implementarea proiectul.

Susținerea excelenței în educație și dezvoltarea competențelor la Informatică este necesitatea. De aceia și înființarea unor instituții de învățământ ca Centru de Excelență în Tehnologia Informației (CETI) care să ofere elevilor o pregătire avansată, centrată pe aptitudinile și nevoile lor de instruire, respectiv pe stimularea creativității după modelul Nipon.

În toată țara au fost  selectate 60 de unități școlare iar din județul Hunedoara au fost desemnate  două școli: Colegiul Național „Aurel Vlaicu”  și Colegiul Național „Decebal” din Deva devenind „Centru de excelență”  în cadrul proiectului.

 „Dobândirea acestui titlu face parte dintr-un proiect amplu, denumit „Promovarea și susținerea excelenței în educație prin dezvoltarea competențelor în disciplina Tehnologia Informației” și  este derulat cu sprijinul Guvernului Japoniei.

Proiectul are ca obiectiv asigurarea condițiilor optime de pregătire și dezvoltare a elevilor din clasele IX–XIII capabili de performanțe înalte (profil matematică – informatică), prin înființarea și operaționalizarea a 60 de Centre de Excelență în Tehnologia Informației. În județul Hunedoara sunt două școli care au fost selectate: Colegiul Național „Aurel Vlaicu” din Orăștie  și Colegiul Național „Decebal” din Deva.

Fiecare școala a primit: 26 de PC de tip all-in-one; o tablă interactivă Dahua dotată cu un mini-PC încorporat cu două sisteme de operare – Windows și Android; solutie de rețea wireless și servicii complete de instalare, configurare; instruire si suport.

Elevii colegiului nostru  au purtat permanent flacăra performanței. An de an, rezultatele notabile la olimpiadele naționale și internaționale, confirmă meritele educației pe care cadrele didactice o oferă tinerilor pentru formarea  lor ca viitoare personalități.”, spune pentru Cotidianul de Hunedoara, Adriana Chira, directorul Colegiului Național  „Aurel Vlaicu” din Orăștie.

Acest proiect vizează asigurarea condițiilor de pregătire și dezvoltare a elevilor din clasele IX-XII, din licee cu profil de matematică-informatică, capabili de performanțe înalte elevilor care doresc să obțină performanțe în domeniul informaticii vor dispune de oportunități sporite de a participa la olimpiade naționale și internaționale de informatică, având dotări care îndeplinesc cele mai ridicate standarde.

„De la data depunerii proiectului inițiat de Guvernul Japoniei, școala noastră a obținut, la Olimpiade și concursuri: 30 de medalii de aur, argint și bronz la nivel internațional și național; 33 de premii și mențiuni la nivel național; 208 premii și mențiuni la nivel județean.

Proiectul a fost demarat în 2018, când director al  Colegiului era prof. Giurgiu Margareta. Iar documentele necesare  proiectului au fost  redactate de prof. de informatică Daniel Popa.”, mai precizează Adriana Chira.

Noul laborator de informatică este destinat elevilor din întreaga zonă a Orăștiei.

Recomanda

1 Comentariu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.