Luxemburg: Bani pentru victimele vaccinării anti COVID

Luxemburg: Bani pentru victimele vaccinării anti COVID

35 de persoane care susțin că au avut efecte secundare de lungă durată după vaccinarea antiCOVID au cerut despăgubiri statului Luxemburg. În această țară, au dreptul la despăgubiri din partea statului cetățenii care dovedesc, printr-un raport de expertiză medicală, corelația dintre vaccinare și daune.
La cinci ani de la începutul pandemiei, mai există oameni în Luxemburg care speră să fie despăgubiți de către stat. Când publicația Luxemburger Wort a întrebat pentru prima dată Ministerul Sănătății, 24 de cereri de despăgubire erau încă în curs în octombrie 2024 din cauza efectelor secundare ale vaccinării împotriva Covid-19. La acea vreme, se spunea că aceste cazuri nu fuseseră încă examinate medical.
Ministerul a mai declarat că experții au stabilit o legătură cauzală între vaccinare și vătămare doar în două cazuri. Unul dintre cazuri nu era încă închis definitiv la momentul respectiv, „și, prin urmare, nu a dat naștere încă la despăgubiri”, se spunea atunci.

Întrebat din nou în această săptămână de Luxemburger Wort , ministerul a răspuns că un total de 35 de persoane au depus o cerere de despăgubire din cauza posibilelor efecte secundare. În patru cazuri, un expert a stabilit deja o legătură cauzală între vaccinare și daune.

Ceea ce este nou, însă, este că aceasta este prima dată când persoanele care au suferit leziuni legate de vaccinare sunt compensate de către stat. Ministerul citează trei cazuri în care a fost cazul. Potrivit Ministerului Sănătății, informațiile privind efectele secundare reclamate de cele trei persoane numite „nu pot fi dezvăluite din motive de protecție a datelor”. Același lucru este valabil și pentru valoarea medie a compensației plătite.

În Luxemburg, în timpul pandemiei, au fost administrate aproximativ 1,4 milioane de doze de vaccin Covid-19, potrivit răspunsului la o întrebare parlamentară din aprilie 2023 adresată ministrului Sănătății de atunci, Paulette Lenert (LSAP).

Și spre comparație, în Franța, 1.376 de persoane au depus o cerere de despăgubire între martie 2021 și decembrie 2023. 116 persoane au primit compensații financiare – o sumă medie de 8.000 de euro. În Germania, pe de altă parte, potrivit unui sondaj realizat la începutul lunii ianuarie 2024 de ziarul Osnabrücker Zeitung , 467 de cazuri de daune legate de vaccinare au fost recunoscute de autoritățile celor 16 landuri. Peste 5.000 de cereri de despăgubire au fost respinse din aproximativ 65 de milioane de persoane vaccinate împotriva Covid în Germania.

Dacă asigurările sociale nu plătesc, Ministerul de Stat trebuie să facă acest lucru

În Luxemburg, legea din 4 iulie 2000 privind responsabilitatea statului în materie de vaccinare prevede că „se pot solicita despăgubiri atunci când un efect advers grav a dus la deces sau la o invaliditate fizică permanentă”. În aceste cazuri, statul trebuie să acopere o parte din daunele care nu sunt acoperite de asigurările sociale. Statul plătește compensații financiare prin Ministerul de Stat.

Toate persoanele care au fost vaccinate în Luxemburg sunt eligibile pentru despăgubiri. Cererea este acceptată numai dacă vaccinarea a fost efectuată la ordinul sau recomandarea statului luxemburghez. Înainte de a putea depune o cerere la stat, victimele vaccinării trebuie mai întâi să-și afirme drepturile la Securitatea Socială.

Expertiza medicală este parțial externalizată în străinătate

Următorul pas este stabilirea legăturii cauzale dintre vaccinare și prejudiciul suferit. Apoi, se efectuează un examen medical. Evaluarea este efectuată de un medic specialist independent a cărui specialitate este legată de patologia în cauză, explică Ministerul Sănătății pentru Luxemburger Wort, și nu de un medic oficial. Experții chemați să efectueze testele sunt medici care își exercită profesia fie în Luxemburg, fie într-o țară străină din apropiere.

Se poate stabili cu adevărat o legătură cauzală între vaccinare și daune?

„Este imposibil să se dovedească o cauzalitate cu o certitudine de 100%”, a răspuns ministerul. Prin urmare, expertul determină o probabilitate ca simptomele să fie legate de vaccinare. Sunt luați în considerare diverși parametri, cum ar fi dacă simptomele au fost deja descrise la alți pacienți în studii medicale controlate privind siguranța vaccinului. Sau dacă există o legătură temporală clară între vaccinare și apariția primelor simptome.

Dacă există o suspiciune justificată că un tablou clinic a fost declanșat de vaccin, decizia va fi luată în favoarea pacientului în caz de îndoială”, a continuat ministerul.

Efectele secundare sunt evenimente care, într-un context de timp legat de vaccinare, sunt statistic mai frecvente decât cele la care ar fi de așteptat în absența vaccinării, spune el. „Deci dacă ești lovit de un autobuz trei ore mai târziu, nu este vina vaccinării. Pentru că nu există o creștere a frecvenței unui astfel de accident. Mai mult, în acest caz, o legătură cauză-efect nu ar fi evidentă”, precizează virusologul Claude P. Muller.

Reacțiile adverse reale sunt mai ușor de observat atunci când sunt grave, necesită tratament medical, au o legătură de scurtă durată cu vaccinarea și sunt „în mod normal” rare. Cu cât efectele secundare reale sau întârziate ale vaccinurilor sunt mai rare și mai târziu, cu atât este mai dificil să le demonstrezi științific, explică virusologul.

Pentru el, nu există nicio îndoială că, în ciuda efectelor secundare, „beneficiile vaccinării depășesc cu mult dezavantajele”. Potrivit acestuia, victimele foarte rare ale vaccinării trebuie puse în contrast cu sutele de mii de oameni vaccinați „care au fost protejați de boli grave și complicații periculoase datorită vaccinării”.

Acest articol a fost publicat inițial pe site-ul Luxemburger Wort .

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.