Mădălina Oana: Opinia apolitică a unui alegător

Mădălina Oana: Opinia apolitică a unui alegător

Pe mine politica mă indispune. Teribil. Presupun că am ajuns la un soi de maturitate în viață la care îmi permit să aleg eu ce activități, interese, persoane să am în viață și din acest motiv, politica este total absentă din preocupările mele. Nu am făcut politică, nu fac și nu voi face niciodată politică, cu siguranță.

Din acest motiv, din păcate, nivelul meu de educație în această direcție este destul de scăzut. Nu că cel național ar fi foarte departe dar eu am pretenții de la mine. Cunosc politică la nivel de bun simț, elementar, cât să pot vota responsabil, cât de cât. Dacă ar fi să-mi fac o descriere politică aș spune că simpatizez cu viziunea USR la nivel național sau, mă rog, a membrilor ei separați și divizați acum.

Personal, nu rezonez deloc cu doctrinele PSD, nu apreciez modul acestuia de a face politică și-mi sunt adesea antipatici mulți dintre membrii lui marcanți. Însă, am dezvoltat abilitatea de viață de a privi oamenii obiectiv, detașat, individual. Am prieteni, cunoscuți, chiar și un soț care reprezintă acest partid. Asta nu mă împiedică pe mine să am viziuni diferite.

Respect presa hunedoreană și o apreciez. Poate și pentru că scrisul este una dintre pasiunile mele. Pe unii jurnaliști îi urmăresc constant și-mi iau de la ei toate informațiile care mă interesează, altora le plac tenacitatea, forța, îndârjirea, pe alții îi admir și poate chiar am și colaborat ocazional cu ei. Însă simt acum că o parte din articolele, postările, comentariile ce țin ordinea de zi nu sunt tocmai fair, cinstite. Nu cred că din rea intenție ci mai degrabă dintr-o preluare lacunară a faptelor la care nu au avut acces.

Pe Luci Rus îl cunosc de vreo 20 de ani. În sufletul meu el e prietenul acela pe care te poți oricând baza la nevoie, extrem de familist, educat, politicos, blând, împăciuitor, obiectiv, respectuos, echilibrat, amuzant, cu care poți purta conversații argumentate la orice oră, care are replică la secundă, care știe să-și trăiască viața cu bucurie.

Și sunt sigură că în această descriere l-au recunoscut imediat toți prietenii lui, toți cunoscuții și cei care au interacționat la un moment dat cu el. Știu asta pentru că în toată campania electorală și chiar de la anunțarea candidaturii lui, toți cu care mă întâlneam enunțau exact aceeași idee. Cel puțin eu nu am întâlnit pe nimeni care să aibă un dinte împotriva lui.

Acesta este Luci Rus, omul care mereu te întâmpină cu un zâmbet și mereu lasă unul în urma lui.

Mai târziu, am început să-l descopăr în calitatea lui de profesionist capabil să facă față unor responsabilități și atribuții extrem de dificile, l-am descoperit urcând treaptă după treaptă și manageriind situații la un nivel foarte înalt.

În această campanie electorală am descoperit și omul politic, cu un discurs bun, articulat, logic, coerent, argumentat, un tip echilibrat, inteligent, foarte diplomat, tenace, determinat, implicat, care a știut să-și conducă elegant campania și a știut cum să-și apropie oamenii de el.

Din aceste motive, recunosc că acum mă simt puțintel revoltată când citesc anumite articole, postări, comentarii care susțin că președintele Consiliului Județean Hunedoara, domnul Laurențiu Nistor este cel care a câștigat, de fapt, alegerile la Primăria Deva, că domnul Nistor câștigă de fiecare dată, că domnul Nistor a avut mână bună și a știut ce candidat să propună. Nu mi se pare că acestea reflectă realitatea în totalitate, nu mi se pare că sunt corecte.

Domnul Nistor este un om politic al județului extrem de abil, de capabil și asta o susține fără tăgadă experiența dumnealui, faptele și toate victoriile personale pe care le are. Este posibil (v-am spus că eu și politica suntem destul de îndepărtate), să fie chiar cel mai priceput om politic din județ, la momentul actual.

Asta însă, din punctul meu de vedere, nu îl face câștigător în locul lui Luci Rus. Ba din contră, din punctul meu de vedere, eu l-am votat pe Luci Rus ÎN CIUDA partidului din care face parte. Nu am crezut că voi pune vreodată ștampila pe PSD (din motivele enunțate mai sus) și totuși acum am făcut-o cu toată încrederea.

Domnul Nistor a avut cu certitudine fler și intuiție atunci când a acceptat candidatura lui Lucian Ioan Rus. De data aceasta, a avut fler și intuiție. Să nu uităm că domnul Nistor a mai girat și candidatura altora în trecut fără însă să aibă același ”succes” răsunător ca acum. Luci Rus a și livrat ceea ce s-a înhămat să facă. Domnul Nistor însă nu a câștigat (chiar) de fiecare dată.

Poate că noul primar ales a fost ajutat și de valul de nepopularitate de care ”s-a bucurat” Florin Oancea în această perioadă. Poate. Eu îi cunosc din contexte sociale pe ambii și pot afirma cu tărie că dacă Luci Rus ar fi candidat acum 4 sau 8 ani, tot în el aș fi avut mai mare încredere. Ca mine mai știu încă vreo câțiva, nu puțini, care ar fi gândit la fel.

Am prieteni care trăiesc de ani buni în alte țări, care au viața lor acolo și niciun gând să se întoarcă prea curând în țară. Cu toate acestea, fiecare s-a bucurat sincer că avem, în sfârșit, la Deva, ”un primar fain, care dă speranțe orașului”.

Luci Rus a fost ajutat de susținerea partidului lui, cu siguranță, însă absolut nimeni în afară de Luci Rus, de experiența lui, de abilitățile și capacitățile sale, de impresia generală pe care a lăsat-o tuturor, de relațiile multe și trainice de prietenie și apreciere pe care le are în urmă, de umanitatea lui, nimeni altcineva nu a câștigat alegerile în locul lui. Să susții altceva mi se pare nedrept și sincer, nițeluș jignitor la adresa mea, a alegătorului care se simte dezbrăcat instantaneu de capacitatea sa de discernământ, dezbrăcat de opinii, de capacitatea de a cugeta liber și asociat automat unui mecanism pe care nu numai că nu îl agreez dar chiar mă străduiesc să îl evit.

Da, Deva a devenit de-acum roșie. Pentru unii probabil nu contează cum, important e rezultatul impresiei artistice a tabloului. Asta e treaba lor. Eu am tendința să privesc lucrurile în profunzime. Și în panorama mea se distinge concret pictorul care a reușit să realizeze asta. Unul singur. Luci Rus.

Comentariu de Mădălina Oana (foto medalion)

 

Recomanda

1 Comentariu

  1. Nuanțe foarte bine evidențiate. Si, da, principala atractivitate a domnului Rus este că dintre toți candidații a arătat cel mai puțin a PSD-ist. E o generație nouă la Hunedoara cu Bobouțanu, Kiseli, Rus care promite sa updatateze PSD-ul spre o nouă versiune mult mai instruită, inteligentă și agreabilă la comunicare. Percepția însă, obligatoriu, trebuie validată de faptele care vin.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.