CulturăMeșterul fluierar Petru Mateș, distins cu titlul «Tezaur Uman Viu»

Meșterul fluierar Petru Mateș, distins cu titlul «Tezaur Uman Viu»

Hunedoreanul Petru Mateș, meșterul popular care confecționează instrumente muzicale, a fost distins cu titlul de «Tezaur Uman Viu».

Distincția i-a fost acordată de Ministerul Culturii, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial. Alături de hunedoreanul nostru, alți 13 români, dintre care doi sunt originari din Ucraina, au fost incluși în patrimoniul cultural imaterial, primind titlul de «Tezaur Uman Viu».
Petru Mateș este originar din Dumbrava de Sus, comuna Ribița, locul despre care se spune că ar fi fost „ținutul meșterilor fluierari”. Pe vremuri, de la meșterii din acest sat, toți moții luau fluiere. Însuși Avram Iancu ar fi fost printre cei care a cântat la instrumentele muzicale confecționate în Dumbrava de Sus.

Petru Mateș este printre ultimii păstrători ai acestui meșteșug de însuflețire a lemnului cu note muzicale din Țara Zarandului. Pe lângă instrumente muzicale, confecționează obiecte decorative sau de cult, pe care le încrustează minuțios cu motive geometrice și simboluri. Din mâinile lui Petru Mateș iau naștere piese de un artistism desăvârșit, așa cum doar un talent artistic înnăscut poate crea.

Sursa foto: Replica HD

Comunicatul transmis de Ministerul Culturii:

În conformitate cu prevederile Legii nr. 26/2008 privind protejarea patrimoniului cultural imaterial, precum şi cu cele ale Regulamentului de acordare a titlului de TEZAUR UMAN VIU aprobat prin OMC nr. 2548/02.02.2024, Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, organism de specialitate al Ministerului Culturii, a hotărât acordarea titlului onorific de TEZAUR UMAN VIU următoarelor 14 persoane purtătoare, creatoare și păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial:

  1. BORȚA Elena, jud. Vâlcea, domeniul: port – realizare piese de port (confecționat, cusut cămăși tradiționale);
  2. DOBRILĂ Aurelia, jud. Sibiu, domeniul: port – producere îmbrăcăminte (confecționare port popular, brodat);
  3. GÂNGA Dumitru, jud. Botoșani, domeniul: spiritualitate – povestitor și alte asemenea (rapsod);
  4. GOGA Ioan, jud. Cluj, domeniul: alte elemente de patrimoniu – (geamgiu);
  5. GRAMA Mihai, jud. Mureș, domeniul: albinărit;
  6. ILIUȚ Dumitru, Crasna, Ucraina, domeniul: prelucrarea lemnului;
  7. MATEȘ Petru, jud. Hunedoara, domeniul: prelucrarea lemnului, confecționare instrumente muzicale;
  8. MIHAIU Emil, jud. Cluj, domeniul: spiritualitate – muzică instrumentală tradițională;
  9. NEAGU Elena, jud. Galați, domeniul: port – producere îmbrăcăminte (țesut);
  10. PUȚI Viorica, jud. Satu Mare, domeniul: port – pieptănătură ocazională (împletitură pentru mirese);
  11. ROGOBETE Ana, jud. Mehedinți, domeniul: spiritualitate – interpret (neprofesionist) de muzică vocală tradițională;
  12. ȘIMAN Ion, Ucraina (Slatina), domeniul: spiritualitate – interpret de muzică instrumentală tradițională;
  13. ȘOTOROG Dumitru, jud. Dolj, domeniul: spiritualitate – dansator (călușar);
  14. TĂTAR Teodor, jud. Cluj, domeniul: spiritualitate – dansator.

Programul vizează identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale și care fac, prin talentul și efortul lor, dovada caracterului excepțional al performării, fiind capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia în cadrul comunităților.«

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.