Momente emoționante până la lacrimi, la expoziția omagială dedicată maestrului Liviu Lăzărescu

Momente emoționante până la lacrimi, la expoziția omagială dedicată maestrului Liviu Lăzărescu

Vernisajul „Expoziției omagiale Liviu Lăzărescu” a avut loc joi, 4 april 2024, în spațiul expozițional Sinagoga de lângă Cetatea Orăștie.
Expoziția oferă prilejul unei frumoase incursiuni prin opera sa, în diferite etape, cunoscând, astfel, o personalitate complexă, dar a cărei constantă a fost dintotdeauna aceeași: luminozitatea.

Expoziția organizată de prietenii celui ce s-a născut în ziua de Florii și a trecut în eternitate de Buna Vestire, Liviu Lăzărescu – în „Spațiul expozițional – Sinagoga” din Orăștie – a fost o călătorie atemporală, dimpreună a celor prezenți și lumea pictată din sufletul genialului pictor.

Vernisajul s-a bucurat de mulți vizitatori, prieteni, artiști, profesori, medici, glume și de o atmosferă marcată de nostalgie. Prezentarea profesorului și pictorului Lăzărescu „A lui Bambi” au fost momentele de trăire ce au spart zăgazurile sufletelor tuturor celor prezenți. În puține cuvinte aș conchide că a fost o seara deosebită.
Amintiri despre Liviu „a lu’ Bambi”, cum era cunoscut pictorul la Mărtinești, au depănat domnii Cornel Nistorescu și Mircea Ioan Moloţ. Doamna Doina Reghiș a amintit despre artiștii plastici, și nu sunt puțini, ai zonei Orăștiei, ca Marin Florin Ilieș, evocând strânsa prietenie cu maestrul. Radu Vasile Roșu ne-a împărtășit succint date biografice inedite despre pictorul, scriitorul și profesorul Liviu Lăzărescu, strânse pentru viitoarea lucrare de doctorat. Iar Traian Mârza a făcut o scurtă aducere aminte despre vremea în care era studentul celui ce a fost profesor universitar la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București.

Salonul reunește lucrări din diverse colecții personale, respectiv din colecțiile familiilor Ilieș, Filip, Nistorescu, Zdrenghea, Gînța, Stănculeț, Orghici, și a liceului tehnologic „Nicolaus Olahus”. Iar pe lângă colecționarii menționați au fost și partenerii organizatorici: Uniunea Artiștilor Plastici – Filiala Deva, Colegiului Național „Decebal” din Deva, Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” din Orăștie, „Activitatea Goscom” Orăștie, Primăria Orăștie care a pus la dispoziția organizatorului spațiul expozițional.
În loc de concluzie reamintesc: „Fără cultură suntem doar un cult hrănit de ură!”
Expoziția rămâne deschisă în perioada 5 – 14 april, între orele 11-14 și 18-20.

Mai multe fotografii de la vernisarea expoziției puteți vedea aici: 

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.