Moții, cu jalba la Nistor. Mai rău ca odinioară la Viena

Moții, cu jalba la Nistor. Mai rău ca odinioară la Viena

De șase ani sunt ținuți în minciuni electorale pe „Drumul Iancului”. Nici măcar acum, în „Anul Avram Iancu”, drumul care leagă Țebea de Vidra de Sus nu a fost modernizat. S-au plătit „studii” și proiecte, s-au făcut promisiuni și paranghelii festive, dar drumul a rămas cam în aceeași stare în care se afla pe vremea Crăișorului, în urmă cu două secole.

Moții au pornit iar cu jalba la împărăție. Ei au trimis o ”Scrisoarea deschisă” la Palatul de la ”broaște”, acolo unde împărățește Laurnțiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara.

 

SCRISOARE DESCHISĂ. Consiliului Județean Hunedoara

Stimați reprezentanți ai presei hunedorene, ne adresăm prin intermediul dumneavoastră reprezentanților Consiliului Județean Hunedoara, pentru că am ajuns la capătul răbdărilor cu promisiunile neonorate de aceștia.

Se împlinesc 200 de ani de când s-a născut Avram Iancu. O lege, adoptată în Parlamentul României, declară 2024 „Anul Avram Iancu”. Speranțele noastre se legau de acest moment comemorativ pentru ca autoritățile hunedorene să-și onoreze promisiunile făcute de ani și ani, legate de drumul care leagă Vidra de Sus, locul în care s-a născut Avram Iancu și Țebea, acolo unde își doarme somnul de veci, eroul  națiunii române.

Este vorba despre drumul județean 762 care leagă Bulzeștii de Sus de comuna Avram Iancu și care se află într-o stare precară de mulți ani.

Din 2018 a fost elaborat un proiect tehnic, care zace în sertarele consiliului, nebăgat în seamă. În 2021 se mai face unul care are aceeași soartă ca primul și tot așa, drumul arată ca după bombardament.

Pentru cei ce nu știu sau se fac că nu știu acest drum este mândria Apusenilor, este drumul care leagă. între ele, cele 7 văi minunate care duc în inima Apusenilor. Este drumul pe care, până nu demult circula autobuz, până la Câmpeni acolo unde mergeau localnicii la târg. Este drumul care duce la Muntele Găina, este drumul pe care a pășit Avram Iancu, este un drum care, odată modernizat, ar aduce o dezvoltare a turismului, fără precedent în întreaga zonă.

Considerăm că este o datorie de onoare, un omagiu și o datorie sfântă ca acest drum să fie adus la stadiu de normalitate.

Nu de promisiuni avem nevoie, ci de inițiative clare care să oprească promisiunile deșarte care ne-au fost oferite până acum.

În varianta în care nu sunteți în stare sau nu doriți ca acest drum să intre în normalitate, noi locuitorii comunei Bulzeștii de Sus suntem gata să-l luăm în administrare și să-l reabilităm cu forțe proprii.

Dacă nici în acest an, cu semnificații profunde în conștiința românilor, acest drum sacru al moților, nu va căpăta un alt aspect, aproape de normalitate ne luăm gândul de la un sprijin al Consiliul Județean Hunedoara.

Atâta timp cât pe porțiunea de drum care aparține de județul Alba, demersurile sunt aproape de final și vor demara lucrările, ne este greu să înțelegem de ce cei din Hunedoara nu iau acest exemplu și nu intră într-un parteneriat cu vecinii lor.

„No, hai”, spunea Avram Iancu.

No hai, domnilor din Consiliul Județean, apucați-vă de lucru. Nu este suficient să vă închinați, odată pe an, la Mormântul Iancului. Nu vă face cinste acest gest, din moment ce aruncați în derizoriu moștenirea pe care acesta a lăsat-o.

Vă rugăm să vă dați silința să dați drumului ce este al drumului și să scoateți zona Bulzeștilor din izolarea la care ați condamnat-o. Sperând într-o rezolvare favorabilă, vă înaintăm o listă de semnături ale localnicilor.

Călin Stanc, fiu al satului Bulzești și membru voluntar, ambasador al proiectului „ Apuseni, Treasure Hunt”

 

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.